sequoia-gigant-din-california

Sequoia gigant din California

Sequoia gigant sunt cei mai mari copaci din lume şi, probabil, cele mai mari organisme vii de pe planetă. Din familia Sequoideae fac parte trei specii distincte: Sequoia sempervirens, Sequoiadendron giganteum şi Metasequoia glyptostroboides. Primele două se întâlnesc în California, cea de-a treia e originară din China.

Arborii sequoia cresc în Munţii Sierra Nevada şi sunt o privelişte de neuitat. Parcul Statal Humboldt Redwood conţine ultimele păduri virgine de sequoia din lume, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi face parte dintr-o rezervaţie internaţională a biosferei.

Aceşti copaci au şi 3 000 de ani şi pot ajunge până la o înălţime de 91 m, ridicându-se maiestuos prin ceţurile coastei califomiene, mult deasupra pădurilor de brad şi pin din jur. Cel mai înalt copac a fost numit Generalul Sherman: în 2002 măsura 112,6 m.

Arborele sequoia nu e doar înalt, ci şi gros: prin trunchiul despicat al exemplarului numit Shrine Drive Through Tree se poate trece cu maşina, iar Tharp’s Log este o cabană construită în trunchiul unui arbore prăbuşit. Pădurea Gigantică (Giant Forest) este străbătută de alei şi conţine şi un muzeu care îţi oferă informaţii despre copaci şi despre eforturile care se fac pentru protejarea lor.

Grandoarea acestor copaci e cu adevărat o minune a naturii. Liniştea profundă a pădurilor de sequoia îl copleşeşte pe orice vizitator, care se va gândi că aceşti copaci vor rămâne aici mult timp după ce noi nu vom mai fi.

CE ESTE

Locul unde se găsesc cei mai mari arbori din lume

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

E deschis tot anul.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Visalia, la 78 km.

NU RATA

Parcul Naţional Kings Canyon.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte.