sanctuarele-fluturilor-monarh

Sanctuarele fluturilor-monarh

În fiecare noiembrie, la sfârşitul verii nord-americane, sute de milioane de fluturi-monarh zboară în masă spre sud, spre munţii din Michoacan, la vest de Ciudad de Mexico. Cerul se umple de o ploaie de portocaliu şi negru, iar când roiul se aşază, în grupuri dense, ramurile copacilor se lasă sub greutatea insectelor.

Destinaţia lor este grupul de păduri de brad din Oyamel, unde profită de un microclimat singular pentru a supravieţui iarna. Însă regiunea este extrem de săracă, iar pădurile rămase sunt în pericol de dispariţie din cauza defrişărilor, legale şi ilegale. Există câteva asociaţii care au început să înţeleagă că ecoturismul poate fi o alternativă viabilă de câştig şi că trebuie să sprijine principalele trei rezervaţii ale biosferei de aici: El Rosario, El Capulin şi Piedra Herrada.

Spectacolul celor 250 de milioane de fluturi-monarh nu e neapărat o aventură petrecută în sălbăticie. Fluturii stau in mici pueblos (aşezări) şi sate de munte laolaltă cu ţărani, elevi şi vânzători, ca şi cu amatori de ecoturism.

Se aşază peste tot – pe hambarele de porumb, pe cărucioare, pe indicatoare rutiere, chiar şi pe catedralele gemene din Angangueo, oraş cu străduţe pietruite întortocheate a cărui vale îngustă marchează centrul ţinutului. Dar în toată splendoarea lor pot fi admiraţi in sanctuarele oficiale. La El Rosario, fluturii acoperă solul pădurii ca un covor, în căutare de apă, şi trebuie să calci foarte atent ca să îi eviţi.

Un indicator te invită să păstrezi tăcerea – vei regăsi indicatoare similare în bisericile mexicane. Şi, într-adevăr, pădurile pline de fluturi îţi sugerează o minune divină. Uneori, ghizii locali simt această sacralitate a locului şi blochează cărări din pădure cu buşteni ca să împiedice o prea mare afluenţă de turişti.

Oriunde în acest sanctuar vei întâlni râuri de fluturi care zboară în jur şi vei sta în mijlocul lor ca într-un caleidoscop de culori strălucitoare.

CE SUNT

Regiunea este un sanctuar ecologic de importanţă mondială.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/autobuzul din Ciudad de Mexico (4 ore), la vest spre Zitacuaro, apoi la nord, spre Angangueo, apoi cu un taxi, însoţit de ghid sau pe jos, spre nord. până la El Rosario.

CÂND SÂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Angangueo, la 6 km.

NU RATA

Privelişti mexicane clasice şi oraşul colonial Văile de Bravo.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ia-ţi pantofi sau bocanci comozi, indiferent cum vrei să ajungi acolo.