rezervatia-sian-ka'an

Rezervaţia Biosferei Sian Ka’an

Rezervaţia Sian Ka’an este un parc de 526 000 ha din estul peninsulei Yucatan, în statul Quintana Roo. Constituită pentru protejarea pădurilor tropicale, mangrovelor, savanelor, cenotelor (puţuri naturale), recifelor de coral şi celor peste 25 de ruine mayaşe, o parte din rezervaţie este interzisă publicului, tocmai pentru a păstra neatins mediul virgin.

Dar cea mai mare parte a acestei suprafeţe uriaşe este ca teren de joacă pentru una dintre cele mai exotice forme de ecoturism din lume.

Rezervaţia este ameninţată, dar şi dependentă de facilităţile turistice dintre Cancun şi Tulum, pe latura ei nordică. În afară de locuri de campare, nu oferă aproape nimic pentru cazarea turiştilor, cu excepţia câtorva cabane construite special pentru pescarii care vor să profite de apele sărate.

Aceştia pot obţine permis de pescuit la baracudă şi alte specii care trăiesc în mangrove; cei mai mulţi turişti profită însă de frumoasele tururi ghidate organizate de centrul de vizitare pentru a vedea tot ce e mai frumos în Sian Ka’an.

Ghidul te va duce cu barca în jurul „insulelor” de mangrove pline de păsări care cuibăresc; lopătari rozalii, ibişii sau bâtlanii tricolori sunt o prezenţă obişnuită aici. Mai puţin obişnuiţi simt jabirul, jaguarul, cerbul, mistreţul, lamantinul şi maimuţa-păianjen.

Apoi, către partea continentală, unde apa sărată a lagunei este înlocuită de apa dulce a izvoarelor de coastă, făcând să înflorească orhidee şi bromelii agăţate în mangrove, ghidul îţi va oferi o vestă de salvare ca să te scalzi în apa rece a râului.

Poţi să mergi şi singur prin rezervaţie, oprindu-te să faci snorkelling lângă recif sau să plonjezi într-o cenotă. Ai voie să intri cu maşina, dar drumurile sunt groaznice şi să găseşti benzină după Tulum ţine numai de noroc.

CE ESTE

Rezervaţie naţională şi a biosferei şi sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Cancun sau Playa del Carmen.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cancun, Playa del Carmen şi Tulum.

NU RATA

Laguna Chunyaxche şi cenotele din jurul ei.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anumite zone din rezervaţie permisul de acces se plăteşte. Înainte de a porni la drum, citeşte regulile pentru diferitele zone din parc.