rezervaţia-biosferei-el-vizcaino

Rezervaţia Biosferei El Vizcaino

Este cea mai mare şi mai impresionantă rezervaţie mexicană. Ocupă centrul peninsulei Baja California, între Oceanul Pacific şi Marea Cortez, şi include 450 km de coastă în totalul suprafeţei sale de 25 000 km2. În afară de cei 5 km de zonă litorală, animalele şi plantele din El Vizcaino au fost nevoite să se adapteze la cele mai extreme condiţii deşertice, cu vânturi puternice şi cu ploi rare ce au creat un ecosistem unic, în care s-au dezvoltat mii de specii endemice, necunoscute altundeva pe Pământ.

Dacă porneşti pe jos prin Sierra San Francisco, munţi din inima rezervaţiei, o să găseşti antilocapre americane, mufloni de deşert, cerbi-catâr, coioţi şi zeci de alte subspecii. Ele hălăduiesc prin acest peisaj milenar, care are o importanţă atât culturală, cât şi naturală: în peşterile presărate la tot pasul prin Sierra vei vedea dovada că omul are abilitatea de a trăi în armonie cu natura.

Peste 200 dintre ele conţin opere sofisticate de artă rupestră lăsate de cochimi, nomazi care au trăit aici în urmă cu 11 000 de ani. Rezervaţia s-a înfiinţat pentru a proteja moştenirea lăsată de ei, dar şi fauna şi cele 469 de specii de plante, în faţa ameninţării reprezentate de agricultura intensivă şi de braconaj.

Însă cea mai mare comoară de la Vizcaino sunt sanctuarele de balene. Golfurile San Ignacio şi Ojo de Liebre, pe coasta Pacificului, sunt punctul cel mai sudic din cel mai lung traseu de migrare cunoscut.

Balenele cenuşii călătoresc peste 8 000 km de la Cercul Polar Arctic pentru a naşte în lagunele cale şi puţin adânci de aici. În prezent, în fiecare an se nasc circa 900 de pui în rezervaţie; protejată, populaţia balenelor cenuşii a crescut cu peste 27 000 de exemplare.

Ştiindu-se în siguranţă, balenele tolerează în preajma lor scufundători şi bărci. Nicăieri în lume nu poţi ajunge atât de aproape de ele. Pe lângă enorma balenă cenuşie poţi să vezi şi balene cu înotătoare, albastre şi cu cocoaşă, mişunând prin apele golfului Vizcaino şi în largul Pacificului.

CE ESTE

Cea mai mare rezervaţie a biosferei din Mexic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu vaporul de la San Ignacio

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-aprilie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Santa Rosalia (Marea Cortez) şi Guerrero Negro (Oceanul Pacific).

NU RATA

Picturile rupestre cochimi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Permis de vizitare cu taxă.