peşterile-de-alabastru-oklahoma

Peşterile de Alabastru, Oklahoma

Peşterile de Alabastru (The Alabaster Caverns) sunt punctul central de atracţie al Parcului Naţional Alabaster Caverns. Peştera principală are o lungime de 1,2 km şi este cea mai mare peşteră naturală de ghips din lume deschisă publicului.

Prima explorare a cavernelor s-a realizat în 1898, deşi regiunea era locuită de multă vreme. În 1928, Charles Grass a cumpărat terenul de aici şi, după 25 de ani, l-a vândut statului Oklahoma pentru 34 000 de dolari.

Sistemul subteran de peşteri s-a format cu circa 200 de milioane de ani în urmă, când zona era o mare continentală. Azi, în subteran curge un izvor permanent care se alimentează prin mai multe tuneluri laterale şi prin scurgeri de apă din tavan.

Probe geologice demonstrează că acest izvor a fost odinioară un mare râu care umplea complet peşterile, aşa explicându-se şi formaţiunile calcaroase ciudate şi frumoase, sculptate de apă, din interior.

Peşterile de ghips sunt de obicei mari şi, când vei pătrunde prin intrarea din versantul stâncos, vei întâlni mai întâi o serie de grote uriaşe, splendid luminate, având diametrul de 60 m şi înălţimea de 23 m.

Pereţii sunt acoperiţi cu un strat de cristale de selenit (formă cristalizată a ghipsului), gros de 50 cm, un mineral sticlos, dar numeroase formaţiuni de aici sunt din alabastru. S-au descoperit mai multe varietăţi de alabastru; alb, roz şi unul extrem de rar, negru. În lume mai există numai două zăcăminte de alabastru negru, unul în Italia, celălalt în China.

În peşteri trăiesc cinci specii de lilieci, unii solitari, alţii în colonii. Cavernele oferă adăpost pe timpul zilei şi loc de hibernare pentru speciile care nu migrează.

CE ESTE

Parc statal în care se află cea mai mare peşteră de ghips deschisă publicului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Parcul este deschis tot timpul anului.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Freedom, la 10 km.

NU RATA

Cedar Canyon Trail.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte. Peştera nu este recomandată pentru cei cu probleme cardiace, respiratorii sau de mobilitate, nici pentru claustrofobi.