peştera-cu-lilieci-bracken-san-antonio-texas

Peştera cu lilieci Bracken, San Antonio, Texas

De pe la sfârşitul ultimei ere glaciare, adică de vreo 10 000 de ani, peştera Bracken este casă pentru lilieci. În prezent, în lunile de vară, o colonie imensă de lilieci mexicani fără coadă (Tadarida brasiliensis) se înmulţesc şi îşi cresc puii aici.

Aceşti lilieci sunt răspândiţi în toate statele sudice din SUA, în America Centrală şi în cea mai mare parte a vestului Americii de Sud, până în sud, în zona centrală din Chile. Însă cei mai mulţi trăiesc în Mexic şi Texas.

Din 1992, Bat Conservation International (BCI) a făcut tot posibilul să cumpere cât mai mult pământ în jurul peşterii Bracken pentru a crea o zonă de protecţie pentru colonie. Mulţumită bunăvoinţei proprietarilor locali şi diferitelor fundaţii, BCI a reuşit să achiziţioneze 280 ha în jurul peşterii, unde intenţionează să construiască un centru internaţional de cercetare a liliecilor.

Peştera Bracken are cea mai mare concentrare de mamifere din lume. În fiecare primăvară, peste 20 de milioane de lilieci mexicani fără coadă vin aici din Mexic pentru împerechere; fiecare femelă dă naştere unui pui, iar la sfârşitul toamnei pleacă înapoi. Liliecii mănâncă insecte zburătoare – cu tonele! Toată colonia consumă circa 15 000 de tone de insecte în fiecare vară.

Aceşti lilieci de mare viteză zboară până la 3 000 m înălţime pentru a prinde molii de porumb, care zboară la acea înălţime pentru a prinde vânturi care să le poarte spre nord. Omizile acestor molii fac ravagii în culturile de porumb şi bumbac.

Să vezi 20 de milioane de lilieci ieşind din peşteră la apusul soarelui este cu adevărat una dintre cele mai impresionante minuni ale naturii. Liliecii ţâşnesc din peşteră ca un duh eliberat din lampă, un fir subţire ca de fum ce se transformă rapid intr-un nor dens, iar milioanele de aripi care se zbat în sus seamănă cu o tornadă inversă.

CE ESTE

Adăpost pentru cea mai mare colonie de lilieci din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din San Antonio.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

San Antonio, la 32 km.

NU RATA

Ieşirea coloniei la apusul soarelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peştera Bracken este deschisă numai pentru membrii BCI şi doar în anumite nopţi. Totuşi, există o platformă de observare şi alte locuri de unde poţi vedea lilieci.