parcul-statal-adirondack

Parcul Statal Adirondack

În nord-estul statului New York se află Parcul Statal Adirondack, o regiune vastă, de 2,5 milioane de hectare. Este cel mai mare parc din SUA, acoperind o suprafaţă aproape egală cu a statului Vermont.

Propunerea desemnării zonei ca parc naţional a fost înaintată în 1870 şi a fost legiferată de statul New York în 1882. Parcul este o combinaţie de proprietate publică şi privată. Partea deţinută de stat, aproximativ 43%, este prevăzută prin constituţie să rămână „sălbatică pentru totdeauna”.

Spre nord-est se ridică Munţii Adirondack, parte din Scutul Canadian. Sunt munţi relativ tineri, formaţi prin încreţirea scoarţei terestre, dar roca din care sunt alcătuiţi, anortozit, este una dintre cele mai vechi de pe Pământ. 42 de vârfuri depăşesc 1 230 m, iar 11 dintre ele au culmi alpine – aici vin turişti din toată lumea să se bucure de pârtiile pe care poţi face coborâri sau schi-fond, săniuş şi alte sporturi de iarnă.

Cea mai mare parte a terenului public este împădurită cu arbori de esenţă tare şi moale, precum pin scoţian şi pin roşu, molid, arţar, mesteacăn şi cireş negru. Aproximativ 81 000 ha din aceste păduri străvechi nu au fost niciodată tăiate.

La vest şi nord de Adirondack există dealuri domoale, râuri, lacuri şi iazuri. Urşi negri, râşi, coioţi şi căprioare cu coadă albă se populează acest ţinut, alături de păstrăvi şi somoni ce trăiesc permanent în lacuri şi râuri fără acces la mare.

Se fac eforturi pentru reintroducerea faunei pierdute -castorul american, linxul, elanul şi vulturul-pescar, printre alte specii. Există 3 200 km de trasee de drumeţie şi 2 400 km de râuri, deci nu-i de mirare că aici vin anual 7-10 milioane de turişti.

CUM AJUNGI ACOLO

Există peste 40 de drumuri care intră în parc, plus aeroportul regional Adirondack.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

În interiorul parcului există 105 oraşe şi sate

NU RATA

Muntele Marcy, vârful Algonqum, lacul Placid.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu există poartă de intrare, deci nu se plăteşte bilet, dar la terenurile publice de campare se plăteşte o taxă. 130 000 de oameni trăiesc şi lucrează pe terenurile private. Câteva dintre cele mai bogate familii din America şi-au ridicat aici „tabere” de vară, iar unele dintre ele sunt azi hoteluri de lux.