parcul-provincial-dinosaur

Parcul Provincial Dinosaur

Cu aproximativ 75 milioane de ani în urmă, această regiune a avut un specific subtropical, cu păduri dense şi vegetaţie luxuriantă acoperind o câmpie de coastă. Din est veneau râuri care se vărsau intr-o mare continentală puţin adâncă, alcătuind un habitat ideal pentru numeroase creaturi, precum rechini, crocodili, marsupiale şi, desigur, dinozauri. Habitatul a fost perfect şi pentru conservarea scheletelor fosilizate ale acestor animale.

Situat în sudul provinciei Alberta, Parcul Provincial Dinosaur se află în valea râului Red Deer, în mijlocul unor spectaculoase ţinuturi aride. Nu doar peisajul este extraordinar, ci şi straturile cu fosile de dinozauri, cele mai importante descoperite până azi. Cinci trasee străbat şerpuit parcul, oferindu-le turiştilor ocazia de a vedea cele trei habitate diferite de aici.

Preria ierboasă şi domoală se transformă dintr-odată într-o întindere nepământeană de calcar, din care răsar înălţimi de o frumuseţe uimitoare şi stânci modelate de vânt şi apă. În 1979 zona a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar în următorii 12 ani aici s-a adunat o colecţie de peste 23 000 de fosile, 300 dintre ele fiind ale unor dinozauri din 40 de specii diferite.

În 1987, în parc s-a deschis o bază de cercetare a Muzeului Regal Tyrell de Paleontologie, pentru a susţine studierea zonei pe termen lung şi a pune în aplicare programe de monitorizare. Un centru pentru vizitatori îţi va oferi informaţii fascinante despre fosile, despre parc şi ecosistemul acestuia.

Aici trăiesc numeroase păsări şi mamifere. Au fost identificate peste 150 de specii de păsări, inclusiv acvila aurie, şoimul de prerie şi şoimul ruginiu. Antilocapra americană şi căprioara cu coadă albă populează preria, iar în pâlcurile de plopi trăiesc păsări de apă. La apus, parcul răsună de urletul neliniştitor al coioţilor şi de păsări de noapte.

CE ESTE

Minune a naturii, sit din Patrimoniul Mondial UNESCO

CUM AJUNGI ACOLO

Două ore de mers cu maşina spre est, din Catgary

CÂND SĂ TE DUCI

Este deschis tot anul, în afară de weekendurile şi sărbătorile din perioada octombrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Brooks, la 48 km.

NU RATA

Turul Badlands, cu autocarul, şi traseul ghidat Centrosaurus Bone.

TREBUIE SĂ ŞTII

Parcul se întinde pe o suprafaţă de 7 493 ha şi include cele mai aride ţinuturi din Canada.