parcul-national-yosemite

Parcul Naţional Yosemite

Yosemite, pe înălţimile californiene din Sierra Nevada, este un loc de o frumuseţe uimitoare, cu munţi şi formaţiuni stâncoase emblematice, cascade impresionante, pajişti alpine luxuriante şi păduri pline de copaci impunători.

Locuri precum Half Dome sau El Capitan sunt cunoscute şi de cei care nu au fost niciodată aici datorită fotografului Ansel Adams, care şi-a făcut din imortalizarea acestei văi o misiune de-o viaţă. Yosemite este unul dintre cele mai vechi parcuri naţionale din SUA, înfiinţat în 1890.

Este un paradis pentru căţărători: versantul neted al Half Dome şi cel stâncos al El Capitan reprezintă provocări şi pentru alpinişti experimentaţi. Dar Yosemite nu este numai pentru cei activi; peisajele din vale sunt uimitoare. Cele trei căderi de apă ale cascadei Yosemite, printre cele mai înalte din lume, au 740 m, iar în mai, când volumul apei este maxim, zgomotul devine copleşitor.

Una dintre cele mai populare zone de plimbare din această vale este Mariposa Grove, acolo unde sute de sequoia gigant se ridică până la cer, făcându-i pe vizitatori să se simtă cu adevărat foarte mici. Merită să faci o drumeţie prin Tuolumne Meadows, mai ales la sfârşitul primăverii şi începutul verii, când pajiştile sunt pline de plante alpine. însă peisajul este minunat în orice sezon.

Poate că locul cel mai bun de observare din zonă este, vara, Glacier Point, aflat cam la o oră de mers cu maşina din valea principală.

Nu doar căţărări poţi face aici tot timpul anului, ci şi schi, snowboarding, pescuit, rafting, echitaţie, ciclism, drumeţii, observare de păsări sau de stele în tabere nocturne.

Aici trăiesc şi o mulţime de animale sălbatice, precum ursul negru, căprioara, linxul, marmota cu burtă galbenă, muflonul de Sierra Nevada, iepurele cu coadă albă, castorul de munte, vulpea cenuşie, jderul şi veveriţa aurie de pământ. Printre păsări se numără bufniţa pestriţă, gaiţa lui Steller, cinteza trandafirie, buha cenuşie, ciocănitoarea cu cap alb şi şoimul nordic.

Fie că te duci la Yosemite în căutarea aventurii, fie că vrei să admiri în tăcere peisajul magnific, trebuie neapărat să vizitezi acest loc.

CE ESTE

Unul dintre cele mai faimoase peisaje din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la San Francisco sau Fresno

CÂND SĂ TE DUCI

Parcul e deschis tot timpul anului, dar anumite locuri sunt închise iama. Cascadele arată cel mai frumos în luna mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Mariposa, la 70 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Urşii negri sunt hoţi desăvârşiţi: toate alimentele trebuie păstrate la adăpost, bine acoperite, ca să nu le simtă mirosul.