parcul-national-yoho

Parcul Naţional Yoho

Parcul Naţional Yoho este cel mai mic dintre cele patru parcuri naţionale ce alcătuiesc Canadian Rocky Mountain Parks, sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aflat în sud-estul Columbiei Britanice, pe pantele vestice ale Munţilor Stâncoşi, parcul este o regiune uimitoare, în care vei vedea o mulţime de vârfuri înzăpezite (28 dintre ele au înălţimi de peste 3 000 m), lacuri glaciare, cascade, râuri vijelioase şi păduri dese şi întunecate.

În 1909, Charles Walcott, de la Smithsonian Institution, a descoperit aici un depozit unic în lume de fosile din Cambrian.

Au fost găsite circa 120 de specii de nevertebrate marine, perfect conservate, datând de acum 515 milioane de ani, atunci când apele mării calde scăldau aceste teritorii, devenite de mult versanţi ai unor munţi înalţi. Aceste vieţuitoare primitive aveau forme bizare, iar fosilele de la Burgess Shale le-au oferit oamenilor de ştiinţă o mulţime de informaţii despre evoluţia speciilor.

Pentru constructorii căii ferate Canadian Pacific, aceşti munţi au fost un adevărat coşmar; însă au reuşit să construiască aici două remarcabile tuneluri în spirală, ce urcă în interiorul muntelui până la trecătoarea Kicking Horse. Puternicul râu cu acelaşi nume a săpat în rocă un pod natural, iar eroziunea exercitată de apă a creat şi hoodoo, bolovani mari de stâncă aflaţi în echilibru pe piloni formaţi din depozite glaciare.

Topirea gheţarilor produce uimitoarea culoare a lacului Emerald şi cascada Takakkaw, a treia din ţară ca înălţime; toate acestea pot fi văzute fie într-o călătorie cu maşina, fie într-o drumeţie de 400 km pe trasee bine întreţinute.

CE ESTE

Unul dintre cele trei situri cunoscute pentru fosile din Cambrian.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând; dacă vrei drumeţii cu ghid până la siturile fosiliere, cel mai bine e din iulie până în octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Field, în centrul parcului;  Lake Louise, la 27 km.

NU RATA

Lacul O’Hara.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se plăteşte taxă de intrare.