parcul-national-wood-buffalo

Parcul Naţional Wood Buffalo

Parcul Naţional Wood Buffalo a fost înfiinţat în anul 1922. Se află la graniţa dintre provinciile Alberta şi Teritoriile de Nord-Vest şi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1983. A fost creat special pentru a proteja cea mai mare populaţie de bizoni din America de Nord, dar aici se găseşte şi unicul teritoriu de cuibărit al cocorului american (Grus americana), specie aflată în pragul dispariţiei.

Wood Buffalo este cel mai mare parc naţional din Canada, o zonă cu pădure boreală întinsă pe o suprafaţă de 44 807 km2. În interiorul lui se găsesc patru înălţimi împădurite, afectate de incendii, un platou glaciar erodat şi câteva zone tipice de topografie carstică specifică Americii de Nord. Tot aici se află şi cele mai mari pajişti virgine cu iarbă şi rogoz de pe continent, formând un ţinut ideal pentru bizoni.

Parcul are cea mai îndelungată tradiţie din ţară de utilizare neîntreruptă a terenurilor de către indigeni. Din momentul retragerii gheţarilor, aici s-a stabilit cel mai recent dintre triburile nomade de indigeni, micasew-cree, iar o parte din urmaşii lor încă vânează, pescuiesc şi pun capcane aici. Clima se caracterizează prin ierni lungi şi reci, veri calde scurte – doar în iunie, iulie şi august nu e ger.

Există 47 de specii de mamifere, printre care vulpea polară, caribu, ursul negru, elanul, castorul şi boul moscat, şi 227 de specii de păsări înregistrate, printre care şoimul călător, vulturul pleşuv, huhurezul bărbos şi bufniţa de zăpadă. Bizonul se simte foarte bine aici, într-unul dintre puţinele locuri din lume în care relaţia tipică prădător-pradă între lupi şi bizoni se desfăşoară natural.

Tot aici se găsesc circa 140 de exemplare de cocor american, dintre care vreo 80 alcătuiesc perechi care cuibăresc. Atenta supraveghere şi protejare a acestor păsări, precum şi protejarea habitatelor de iemare din Texas pot salva specia de la dispariţie.

CE ESTE

Adăpost pentru cea mai mare populaţie de bizoni din America de Nord şi singurul loc de cuibărit pentru cocorul american.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Edmonton până la Fort Smith, apoi cu un alt avion sau cu maşina.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hay River, chiar lângă parc, sau Fort Smith, în Teritoriile de Nord-Vest, la 280 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există 36 de locuri de campare în parc, dar numai la unul se poate ajunge cu maşina. Birourile de turism ale parcului se află la Fort Smith şi Fort Chipewyan.