parcul-national-saguaro

Parcul Naţional Saguaro

Cactusul saguaro (Carnegiea gigantea) este emblema statului Arizona şi simbolul unanim recunoscut al sud-vestului american. Desemnat monument naţional în 1933, Saguaro a primit în 1994 statutul de parc naţional, pentru a proteja întinsele suprafeţe pe care creşte acest cactus gigant, cu multe braţe.

Cactusul saguaro este o plantă cu creştere extrem de lentă şi perfect adaptată mediului deşertic. Plantele tinere cresc adesea la adăpostul unui copac „mamă”, cum ar fi copacii mesquite, iar în primii opt ani nu cresc mai mari de 2,5-3 cm.

Pe la 35 de ani, cactusul face flori mari şi albe, pe părţile laterale, iar din acest an va înflori în fiecare primăvară tot mai mult, până când va avea flori inclusiv în capetele ramurilor. La acest moment se ajunge abia după ce împlineşte 50 de ani.

Cactusul saguaro are caneluri care îi permit să reţină mari cantităţi de apă atunci când plouă. Pe măsură ce apa este folosită, canelurile se contractă. Aceste plante ajung să trăiască şi 200 de ani şi pot atinge înălţimea de 15 m.

Datorită conţinutului mare de apă din fibră, pot cântări 6-8 tone. Florile lor asigură nectar pentru albine, lilieci cu nas lung, molii şi porumbei, iar fructele dulci devin hrană pentru coioţi, vulpi, rozătoare, furnici şi păsări.

O parte din Parcul Naţional Saguaro se află în districtul Rincon Mountain, la est de oraşul Tucson, iar o altă parte se găseşte în districtul Tucson Mountain, la vest. Ambele părţi conservă sectoare din deşertul Sonora, acolo unde cactusul saguaro este endemic.

Vei găsi aici peste 205 km de trasee de-a lungul cărora vizitatorii pot admira şi nenumărate alte specii de cactus specifice zonei.

CE ESTE

Parc naţional de o frumuseţe bizară.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Este deschis tot anul, dar dacă vrei să vezi florile, du-te în martie şi aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tucson, la 24-27 km

NU RATA

Biosfera 2.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peste o treime din suprafaţa statului Arizona se află în proprietatea indienilor navajo, hopi şi apaşi.