parcul-naţional-peşterile-carlsbad

Parcul Naţional Peşterile Carlsbad

Peşterile Carlsbad (Carlsbad Caverns), din deşertul Chihuahua, au fost desemnate monument naţional în 1923. În 1930 au devenit parc naţional, iar în 1995 au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul a fost înfiinţat pentru protejarea şi conservarea celor peste 100 de peşteri, printre care şi cea mai adâncă peşteră de calcar din SUA.

Grotele sunt rămăşiţele unui recif fosil dintr-o mare continentală care a acoperit această regiune în urmă cu circa 250 de milioane de ani. După ce marea s-a evaporat, reciful a fost acoperit de săruri minerale şi de ghips. Milioane de ani mai târziu, reciful a început să reapară, întrucât regiunea s-a înălţat, iar gazele corozive provenite de la depozitele enorme de petrol şi gaze aflate sub recif au dizolvat treptat calcarul şi au format peşterile uriaşe de azi.

Vechii indigeni s-au adăpostit la Carlsbad cu peste 1 000 de ani în urmă şi au lăsat pictograme fascinante pe pereţi, în apropiere de intrare. însă renumele peşterilor vine de la fantasticele stalactite, stalagmite şi formaţiuni rare de calcit şi aragonit. Locul a fost descoperit de un cowboy, Jim White, în 1898.

El a fost primul care a explorat complexul de peşteri şi a botezat mare parte din aceste încăperi şi formaţiuni -de exemplu Camera Mare, cea mai mare grotă din complex, de 3,3 ha, sau Camera Reginei, cea mai frumoasă dintre ele.

Explorarea peşterilor continuă. în 1966, un îngrijitor al parcului a descoperit cea de-a doua mare încăpere, cu o colecţie uimitoare de stalactite „paie“, şi a numit-o Camera Guadalupe. Peştera Lechuguilla a fost descoperită în 1986 şi a fost cartografiată până la adâncimea de 489 m, fiind cea mai adâncă din ţară.

CE ESTE

Extraordinar complex de peşteri în Munţii Guadalupe, New Mexico.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Carlsbad, New Mexico sau El Paso, Texas.

CÂND SĂ TE DUCI

Parcul este deschis tot timpul anului; lunile mai aglomerate sunt iunie, iulie şi august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Carlsbad, la 37 km.

NU RATA

 

Palatul Regelui, Sala Uriaşului Alb, Camera Lacului Verde.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peşterile Carlsbad sunt reşedinţa de vară a unei mari şi celebre colonii de lilieci mexicani fără coadă.