parcul-national-nahanni

Parcul Naţional Nahanni

Acest parc de o sălbăticie virgină a fost unul dintre primele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1978. Decizia se justifică din plin prin natura sa remarcabilă şi neobişnuită. Principalul lucru cu care se mândreşte este splendidul şi năvalnicul râu South Nahanni, unic printre râurile montane, format pe vremea când aici exista numai o câmpie largă şi plată. Când au început să se ridice munţii, râul şi-a săpat patru canioane adânci, ca să-şi poată păstra traseul iniţial, şerpuit.

Râul South Nahanni izvorăşte din Munţii Selwyn şi curge 540 km prin Munţii Mackenzie, până în râul Liard. Cam 300 km trec prin parcul naţional, coborând de la o înălţime de 825 m până la 350 m deasupra nivelului mării. Spectaculoasa prăbuşire verticală de la cascada Virginia are o înălţime de 90 m, dublu faţă de mult mai celebra Niagara.

Există o mulţime de lucruri singulare de-a lungul acestui râu, inclusiv diverse habitate care au permis existenţa unei flore bogate. De exemplu, în apropiere de cascadă se găseşte o zonă în care cresc orhidee rare. La Nahanni trăiesc lupi, urşi negri şi grizzly, caribu, oi sălbatice Dall şi capre de munte. Aceste animale fie migrează iarna către locuri mai prietenoase, fie hibernează.

Cele patru canioane spectaculoase au adâncimi de până la 1 200 m. Mergând în aval, ajungi la izvoarele termale Rabbitkettle, unde se găsesc două imense movile terasate de tuf, de circa 27 m înălţime şi cu un diametru de 70 m, cele mai mari din Canada.

Aici există şi un lanţ de peşteri şi lacuri, dar şi un torent năvalnic, plin de spumă, care atrage anual în jur de 1 000 de aventurieri care pot naviga în caiac sau canoe pe diferite sectoare ale râului, în funcţie de priceperea fiecăruia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul privat, acvaplanorul sau elicopterul.

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie sau august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Fort Simpson, la 280 km.

NU RATA

Izvoarele termale Krauss, grota Valerie, lacul Yohin.

TREBUIE SĂ ŞTII

În parc nu se poate ajunge cu maşina. Aranjează-ţi un tur ghidat în Fort Liard, Fort Simpson, Fort Nelson, Watson Lake sau Yellowknife. Rezervarea şi plata se fac în avans, aşa că trebuie să te duci mai întâi la centrul turistic din Fort Simpson.