parcul-national-mount-rainier

Parcul Naţional Mount Rainier

Desemnat parc naţional în martie 1889, Rainier a fost cel de-al cincilea parc de acest fel din SUA şi cuprinde între graniţele sale întregul munte cu acest nume. Este de fapt un vulcan cu activitate episodică, înălţându-se singuratic şi impunător la 4 392 m deasupra golfu-leţului Puget, dominând zona metropolitană Seattle Tacoma, unde trăiesc peste 2,5 milioane de locuitori.

Muntele Rainier se remarcă prin gheţarii dispuşi radial pe crestele sale, dintre care 26 au şi nume. Laolaltă cu câmpurile de zăpadă şi gheaţă, ei formează cel mai mare sistem glaciar cu un singur vârf din zona continentală a SUA; cel mai mare ca volum este gheţarul Carbon, iar cel mai mare ca suprafaţă e gheţarul Emmons.

Unul dintre cei mai accesibili gheţari este Nisqually, care a avansat şi s-a retras de mai multe ori în ultimii 45 de ani, oferind importante informaţii despre schimbările climatice. Splendidul traseu Wonderland Trail, lung de 149 km, înconjoară muntele şi oferă superbe panorame asupra vârfului înalt şi gheţarilor din jur.

Zonele mai joase din parc sunt acoperite cu păduri vechi de cedru, plop şi pin, care fac loc treptat superbelor pajişti subalpine, pline de flori, văilor şi cascadelor care ajung până la limita zăpezii. Nenumărate animale trăiesc aici: cerbul columbian cu coadă neagră, elanul, ursul negru şi o mulţime de specii de păsări; însă cele mai prospere creaturi sunt nevertebratele, care populează toată aria, până in vârful Columbia Crest.

Peste două milioane de vizitatori vin anual în acest parc îndrăgit pentru drumeţii şi ascensiuni, camping şi schi-fond. Nenumăratele locuri de cam pare (înjur de (300) şi cabane le permit turiştilor explorarea după pofta inimii a circa 480 km de trasee, iar Paradise Valley, pe versantul sudic al muntelui, este cea mai vizitată destinaţie, deci nu trebuie ratată.

CE ESTE

Parc naţional cu un vulcan maiestuos, muntele Rainier.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau autocarul din Seattle – drum de o zi.

CÂND SA TE DUCI

Parcul este deschis tot anul, dar vremea e mai bună în iulie şi august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ashford, lângă intrarea Nisqually din parc.

NU RATA

Răsăritul, râul Ohanapecosh, Longmire.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muntele Rainier primeşte anual cantităţi uriaşe de ploaie şi zăpadă, chiar şi în toiul verii, aşa că fii pregătit.