parcul-national-miguasha

Parcul Naţional Miguasha

Parcul Naţional Miguasha e situat în peninsula Gaspe, în provincia canadiană Quebec. Peninsula e separată de restul provinciei prin fluviul St. Lawrence, care formează graniţa de nord.

Azi, în zonă există păduri de plopi de munte, mesteceni şi conifere, dar în urmă cu 370 de milioane de ani coasta acum austeră a peninsulei era un estuar tropical, iar în apele sale calme, mareice, trăiau o mare diversitate de peşti.

Unii aveau platoşe groase, alţii aveau ţepi, iar alţii (Eusthenopteron foordi) aveau plămâni şi aripioare lobate care le-au permis un salt evolutiv. Astfel de peşti au ieşit din apă şi s-au transformat în tetrapode, primele animale de uscat cu patru picioare şi respiraţie pulmonară.

Parcul Naţional Miguasha adăposteşte cel mai mare număr de fosile din Devonian, motiv pentru care a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1999. Straturile fosile au fost descoperite în 1842 şi mii de exemplare au fost trimise la muzee şi universităţi din întreaga lume, inclusiv la British Museum din Londra.

Falezele sunt alcătuite din stânci cenuşii străvechi, formate din straturi suprapuse de gresie şi aluviuni. Aici s-au păstrat fosile ale unor exemplare de floră şi faună, inclusiv cea mai veche specie de plantă cu flori de pe Pământ, însă celebritatea parcului vine de la fosile de peşti din 21 de specii.

Muzeul de Istorie Naturală din parc deţine o excelentă colecţie de fosile, iar în parc există un traseu de drumeţie fascinant, la înălţimea unei faleze, de unde poţi admira panorama superbă a estuarului Restigouche şi de unde poţi cobori spre plajă pe trepte. Este o importantă zonă de patrimoniu universal, până acum aici fiind identificate, clasificate şi analizate nu mai puţin de 5 000 de fosile dintr-un singur sit.

CE ESTE

Şansa de a vedea şi de a afla lucrun uimitoare despre evoluţia noastră

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Parcul este deschis tot anul.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Carteton, la 20 km, sau Campbellton, New Brunswick

TREBUIE SĂ ŞTII

Biletul de intrare este ieftin.