parcul-national-mammoth-cave-kentucky

Parcul Naţional Mammoth Cave, Kentucky

Parcul Naţional Mammoth Cave (Peştera Mamutului) e situat în valea Green River, o frumoasă regiune cu stânci şi dealuri de calcar, acoperite de păduri cu arbori de esenţă tare. Desemnat parc naţional în 1941 pentru protejarea vastului sistem labirintic de peşteri care se află sub aceste dealuri, locul a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981, iar în 1990 a devenit rezervaţie internaţională a biosferei.

Cu peste 12 000 de ani în urmă, aceste peşteri erau folosite de vechii indieni, iar arheologii au descoperit dovezi că regiunea a fost locuită continuu de aceştia până când primii colonişti i-au silit să părăsească zona.

Este cel mai lung complex de peşteri din lume. Circumstanţe geologice unice s-au combinat din era glaciară până acum pentru a da naştere un sistem de peşteri supraetajate. Valea Green River s-a adâncit şi, pe măsură că apa a săpat tot mai jos, a găsit diverse albii de scurgere prin straturile de calcar.

S-au format şi puţuri verticale, într-o etapă ulterioară, din cauza apei care a curs de pe marginea de gresie dură de sus pe straturile calcaroase de jos. Aceste puţuri se intersectează cu pasaje şi formează un sistem complex, interconectat, cu câteva coridoare mari şi numeroase alte coridoare mici.

În afară de superbe speleoteme de diverse nuanţe, inclusiv unele din sulfat care arată ca nişte flori aurii sau albe crescând din pereţi, în Mammoth Cave trăiesc şi peste 200 de specii de vietăţi – animale de suprafaţă căzute aici accidental sau venite special pentru hibernare; există 42 de specii de troglobiţi, animale adaptate la viaţa în întuneric, în ape se găsesc peşti fără ochi şi creveţi de grotă, dar şi viermi plaţi, gândaci de grotă şi alte creaturi îşi petrec aici întregul ciclu de viaţă.

Hrana le este asigurată de animalele care vin şi ies din peşteră, de exemplu şoareci, lilieci sau greieri.

CE ESTE

Cel mai mare sistem de peşteri cunoscut până azi, situat într-un superb parc naţional.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Este deschis tot anul, dar cel mai bine e în mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cave City, la 8 km.

NU RATA

Niagara îngheţată, râul Echo.

TREBUIE SĂ ŞTII

În peşteră e frig, aşa că ia-ţi o jachetă.