parcul-national-gros-morne

Parcul Naţional Gros Morne

Insula Newfoundland (Terranova) este punctul cel mai estic al Canadei; pe coasta ei stâncoasă din vest se găseşte Parcul Naţional Gros Morne, în care intră şi o parte din lanţul muntos Long Range, întins pe toată lungimea insulei. Munţii sunt rămăşiţe alterate de vreme ale unui lanţ muntos format cu câteva mii de milioane de ani în urmă, fiind de 20 de ori mai vechi decât Munţii Stâncoşi din vestul Canadei.

Ei sunt rezultatul unei ciocniri continentale şi al celor 30 de ere glaciare din ultimii trei milioane de ani. Gheaţa formată, apoi topită a lăsat în urmă vârfurile rotunjite pe care le vedem azi.

Parcul Naţional Gros Morne este o zonă de o frumuseţe deosebită. A fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1987 nu doar pentru farmec, ci şi pentru că topografia locului dezvăluie etapele esenţiale ale evoluţiei planetare. Poate cel mai spectaculos dintre toate este Western Brook Pond, o întindere de apă ca un fiord, lungă de 30 km, formată prin acelaşi proces glaciar ce a dat naştere şi fiordurilor norvegiene.

Însă Western Brook Pond a fost mai târziu separat de ocean şi acum e plin de apă pură, dulce, de culoare albastră-închis, izvorând din platoul aflat deasupra. În el se varsă şi Pissing Mare Falls, cea mai înaltă cascadă din America de Nord.

Un alt loc extraordinar este Tablelands, un platou aflat la 600 m înălţime, alcătuit din roci provenite din mantaua Pământului, forţată să iasă la suprafaţă cu sute de milioane de ani în urmă. Este o zonă misterioasă şi pustie, în care abia dacă există câteva plante.

Alte zone ale parcului alcătuiesc habitate diverse, de la şesuri de coastă până la munţi împăduriţi, în care trăiesc 14 specii de mamifere terestre, printre care ursul negru, râsul, caribu şi iepurele arctic.

CUM AJUNGI ACOLO

Printr-o combinaţie de avion, feribot, maşină sau autobuz.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dacă vremea îţi permite, însă în perioada mai-octombrie se plăteşte intrare.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Deer Lake, la 32 km de intrarea în parc, sau Rocky Harbour, chiar în parc.

NU RATA

Rododendronii primăvara şi culorile toamnei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi face plimbări superbe cu diverse ambarcaţiuni – vei admira uimitoarea linie de coastă şi, dacă ai noroc, vei zări balene.