parcul-national-glacier-montana

Parcul Naţional Glacier, Montana

Această regiune magnifică, de o frumuseţe neatinsă, este situată în nord-vestul statului Montana, dominată de munţi şi văi modelate de gheţari uriaşi din ultima eră glaciară. Azi, cei 27 de gheţari rămaşi sunt în retragere şi se estimează că vor dispărea complet până în 2030 dacă încălzirea globală va continua ca până acum.

Nu există nici un oraş mare prin apropiere şi numai puţine şosele trec prin zonă; în 1921 a început construirea drumului Going to the Sun, o întreprindere dificilă, a cărei finalizare a durat 11 ani. Este una dintre cele mai frumoase şosele din America de Nord, lungă de 80,5 km de la est la vest, traversând Continental Divide la trecătoarea Logan, din nordul Munţilor Stâncoşi.

În parc există peste 1 120 km de trasee de drumeţie, aproape 1 600 km de râuri şi izvoare şi 2 000 de lacuri, dintre care numai 130 au nume, incluzând uimitoarele lacuri glaciare St. Mary şi McDonald. Parcul e acoperit în mare măsură de păduri de conifere, dar există şi foioase, precum plop de munte sau plop american, la înălţimi mai mici. Cu totul, aici au fost identificate 1 132 de specii de plante.

Poziţia izolată a locului a jucat un rol important în bogăţia faunei; aici se găsesc şi două dintre speciile ameninţate cu dispariţia – ursul grizzly şi linxul canadian. Alte animale care trăiesc în zonă sunt glutonul, puma, oaia canadiană, elanul, renul şi căprioara – în total 62 de specii de mamifere.

Este un loc ideal în care poţi să fugi de toate. Vei găsi cabane vechi, construite într-un peisaj minunat, unde poţi să te relaxezi după o zi de drumeţie. Stai şi bucură-te de frumuseţea locului în liniştea perfectă şi s-ar putea să vezi pe lacul din faţa ta raţe-arlechin sau exemplare de mare bâtlan albastru, în timp ce deasupra capului zboară acvile aurii şi şoimi călători.

CE ESTE

Sit din Patrimoniul Mondial, alcătuit din 485 000 ha de sălbăticie neatinsă

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, trenul sau maşina

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

La marginea parcului se află oraşele West Glacier şi East Glacier, iar la 40 km se găseşte Kalispell

NU RATA

Şoseaua Going to the Sun

TREBUIE SĂ ŞTII

Vânătoarea este interzisă, dar e permis pescuitul supravegheat. Snowmobilele sunt interzise, dar la înălţimi mai mici poţi face schi.