parc-national-glacier-bay

Parcul Naţional Glacier Bay

Situat în golful Alaska, în sud-estul ţării, Parcul Naţional Glacier Bay este un tărâm de poveste, cu munţi înzăpeziţi şi gheţari sclipitori. A fost desemnat Monument Naţional în anul 1925, apoi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în cadrul sistemului transfrontalier de parcuri în care se mai află Tatshenshini-Alesk şi Kluane, din Canada.

Parcul se întinde pe o suprafaţă de 13 053 km2 şi include o mare parte din muntele Fairweather şi sectorul american al râului Alsek, precum şi golful Glacier ca atare. În 1794, căpitanul George Vancouver a descoperit strâmtoarea Icy, situată în capătul sudic al golfului. Aici nu a găsit decât un gheţar enorm, dar în 1879, naturalistul John Muir a observat că gheţarul se retrăsese deja circa 80 km, lăsând în urmă Glacier Bay.

Azi, parcul naţional este format atât din cel mai mare grup de înălţimi de pe continent, din cea mai mare întindere de gheaţă exceptând calota glaciară, cât şi din 16 gheţari uriaşi, mareici, care se retrag continuu cu circa 460 m pe an, din ei desprinzându-se bucăţi mari de gheaţă care cad în apă şi se scufundă. Probabil că gheţarul cel mai cunoscut e superbul Muir. Cu o înălţime de 81 m deasupra apei, are o lăţime de aproape 3 km.

Vegetaţia întâlnită în parc este variată – de la tundră alpină şi pădure de coastă până la pădure temperată umedă; în acest habitat poţi vedea urşi negri şi grizzJy, capre de munte, elani, cerbi, lupi, oi sălbatice Dall.

În largul apelor se văd balene cu cocoaşă, orei, lei de mare şi vidre de mare, precum şi o mare varietate de păsări. Râul Alsek este iute şi rece, curgând năvalnic în meandre spre mare, atrăgând pasionaţi de rafting şi caiac.

CE ESTE

Şansa de a vedea cei mai impresionanţi gheţari în afara celor din calotele polare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Juneau, Anchorage sau Seattle ori cu vaporul. Nu există şosea până aici.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-octombrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Juneau, la 80 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi să te cazezi în mica localitate Gustavus, aflată chiar lângă parc.