parcul-naţional-everglades-florida

Parcul Naţional Everglades, Florida

Parcul Naţional Everglades, din sudul Floridei, este cea mai mare suprafaţă protejată din sud-estul Statelor Unite, statut conferit de preşedintele Truman în 1947 pentru a o salva de perspectiva dezvoltării agriculturii. Acest uimitor peisaj mlăştinos şi verde, cu cerul său albastru, este înscris şi în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită importanţei pe care o au habitatul şi animalele adăpostite aici.

Regiunea s-a format în urma mişcării lente a apelor dulci, la sud de râul Orlando Kissimmee prin imensul lac Okeechobee. Parcul protejează acum o cincime din Everglades, doar jumătate din suprafaţa iniţială.

Viaţa în acest peisaj bogat şi verde este, evident, una deosebită: pe malurile râurilor, încălzindu-se la soare sau ascunşi sub ape, stau nenumăraţi aligatori, dar şi rarii crocodili americani, pândindu-şi prada; estuarele sunt pline de păsări, precum egrete, lopătari, berze de pădure şi stârci, iar lamantinul, specie ameninţată cu dispariţia, poate fi văzut pe lângă coaste şi în estuare.

Deşi aici cresc chiparoşi şi mangrove, Everglades este practic un râu care se mişcă încet, numit de localnici „râul de iarbă”; această zonă subtropicală conţine şi fâşii largi de rogoz, dar şi locuri în care cresc pini.

Principalul drum care traversează parcul vine din Florida City, pe coasta de est, până la Flamingo, pe malul golfului Mexic, şi se numeşte Alligator Alley (Aleea Aligatorilor), datorită faptului că poţi vedea din şosea sute de asemenea animale preistorice.

Cărări scurte pe care te poţi plimba, trasee lungi de drumeţie, tururi organizate în canoe sau cu barca, toate acestea le permit vizitatorilor să exploreze un ţinut minunat, ameninţat cu dispariţia.

CE ESTE

Cea mai mare arie protejată din sud-estul statelor unite.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe State Road 9336 (Aleea Aligatorilor), din Florida City.

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada decembrie-aprilie este relativ mai uscată şi cu mai puţini ţânţari.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Florida City, la 15 km

NU RATA

O plimbare fascinantă cu hidroglisorul

TREBUIE SĂ ŞTII

Cartierul general al parcului se află la Ernest F. Coe Visitor Center, dar există centre turistice şi în Everglades City, Flamingo şi Shark Valley