parcul-national-badlands

Parcul Naţional Badlands

Parcul Naţional Badlands, în sud-vestul statului Dakota de Sud, este o regiune bogată pentru istoria omenirii şi pentru paleontologie. Stâncile vărgate de aici, un amestec de nisip, aluviuni, argilă şi cenuşă vulcanică, s-au stratificat în Oligocen, perioadă care a durat de acum 35,4 milioane de ani până acum 23,3 milioane de ani.

Fosilele descoperite aici aduc dovezi despre evoluţia faunei din America de Nord, unică prin animale precum cai cu trei degete, feline cu dinţi-sabie, porci, vietăţi asemănătoare cu elefanţii, rinoceri şi cămile de mărimea unui câine. Zona a fost o vastă câmpie inundabilă, iar fosilele sunt schelete de animale înecate în inundaţii şi îngropate rapid in rocă sedimentară.

Vreme de sute de mii de ani, râul White şi-a săpat albia prin această rocă moale, în medie cu 2,5 cm pe an, deşi uneori eroziunea s-a produs mult mai rapid. Zidul, stânca abruptă care marchează cursul râului, înaintează rapid spre nord, dând la iveală roci mai dure de dedesubt şi lăsând in urmă un peisaj nepământean, superb, cu ridicâturi, faleze, pinacluri şi coloane izolate, mai ales în zona plină de formaţiuni sculptate de vânt din Sage Creek Wildemess Area.

Această zonă a fost vara locul de vânătoare al nativilor americani timp de 11 000 de ani şi a ajuns să fie martora câtorva dintre cele mai aprige lupte dint re indigeni şi colonizatori, culminând cu Dansul Fantomelor Sioux, din 1890, şi masacrarea tribului lakota la Wounded Knoo, pe 29 decembrie.

Badlands este un loc de o frumuseţe uimitoare, chiar dacă pustie, care trebuie văzut.

CE ESTE

Un peisaj tulburător de pustiuri superbe

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Sioux Falls.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Scenic, la 5 km.

NU RATA

Autostrada 240 „Badlands Loop Road”

TREBUIE SĂ ŞTII

Locul masacrului de la Wounded Knee se află la 72 km sud.