padurea-pietrificata-arizona

Pădurea Pietrificată, Arizona

În 1906, Pădurea Pietrificată (Petrified Forest) a fost desemnată Monument Naţional de preşedintele Theodore Roosevelt, iar arheologii au demonstrat că zona era locuită de peste 2 000 de ani. Această regiune s-a aflat pe ruta comercială spre coasta Pacificului, folosită de vechii indieni, dar şi de turiştii de azi.

Prin 1850, un inspector de la căile ferate transcontinentale a răspândit o poveste despre nişte „copaci transformaţi în piatră” şi, la puţin timp după aceea, în zonă au apărut fermieri şi agricultori care au început să facă excavaţii în lemnul pietrificat, în căutare de pietre semipreţioase.

Aici sunt rămăşiţele unei păduri vechi de 225 de milioane de ani, în care au trăit dinozauri, amfibieni uriaşi care se hrăneau cu peşte şi reptile mari, cum demonstrează fosilele descoperite în zonă. Odinioară, aici era o câmpie inundabilă; pădurile au fost acoperite de apă, apoi de cenuşă vulcanică şi de aluviuni, care au încetinit procesul de distrugere. Siliciul adus de apă s-a strecurat printre copaci şi i-a înfăşurat ca într-un giulgiu, cristalizându-i în cuarţ.

Mai târziu, regiunea a fost inundată şi s-a scufundat, iar când copacii au ieşit din nou la suprafaţă, au plesnit în buşteni imenşi. Eroziunea continuă să sfărâme buştenii, aducând la suprafaţă noi exemplare. Pe alocuri există şi 92 m de material fosil.

Cercetătorii studiază şi azi această zonă extraordinară. Rainbow Forest Museum are o colecţie fantastică de fosile, inclusiv dinozauri din Triasic; peste tot vei vedea sculpturi în piatră ale primilor locuitori înfăţişând păsări, reptile, animale şi siluete umane.

CE ESTE

Probabil cea mai exotică şi mai mare colecţie de copaci pietrificaţi din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot timpul anului, mai puţin în ziua de Crăciun.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ Holbrook, la 19 km.

NU RATA

Deşertul Pictat.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte.