orcile-din-vestul-canadei

Orcile din Vestul Canadei

Orca (Orcinus orca), cunoscută şi sub numele de balenă ucigaşă, este una dintre cele mai celebre specii de mamifere marine din lume. Face parte, de fapt, din familia delfinilor şi este cel mai rapid mamifer marin. Poate ajunge la o lungime de 9 m şi la o greutate de 10 tone; este recunoscută după desenul alb cu negru şi înotătoarea dorsală triunghiulară, care poate atinge şi 1,8 m.

Unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru observarea orcilor este largul coastelor Columbiei Britanice, unde se găseşte o populaţie denumită Southern Residents. Habitatul acestor animale se întinde de la golfuleţul Puget, traversează graniţa cu Statele Unite spre nord, până pe la jumătatea distanţei spre insula Vancouver.

Orcile de aici se hrănesc exclusiv cu peşte, în special somon, spre deosebire de orcile care tranzitează zona sau care trăiesc mai în larg şi care mănâncă inclusiv mamifere marine, precum foci. O altă populaţie, Northern Residents, îşi are habitatul în nordul Columbiei Britanice, dar e mai puţin cunoscută decât prima.

Datorită populaţiei Southern Residents, în zonă s-a dezvoltat o industrie a turismului mult mai profitabilă decât afacerea cu somoni din Columbia Britanică. Totuşi, aceste orci sunt ameninţate cu extincţia. Între 1993 şi 2003, populaţia lor a scăzut cu 20%; acum sunt mai puţin de 80 de exemplare.

Orca este o specie-indicator, arătând starea mediului marin; studii ştiinţifice au demonstrat că sunt cele mai afectate mamifere marine. În plus, orcile sunt afectate şi de scăderea populaţiei de somoni, principala lor sursă de hrană, de traficul oceanic şi de poluarea sonoră. În prezent, Statele Unite şi Canada încearcă să ajungă la un acord reciproc prin care să rezolve această problemă, cu un plan unic de redresare.

CUM AJUNGI ACOLO

În barcă, caiac sau canoe; sau poţi să stai pe mal

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-noiembrie

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Vancouver, Victoria şi Tofino

TREBUIE SĂ ŞTII

Orcile trăiesc în grupuri matriarhale – o mamă cu unul sau doi pui. Aceste grupuri socializează în comunităţi mai largi, numite „familii”.