muntii-stancosi

Munţii Stâncoşi

Munţii Stâncoşi fac parte dintr-un lanţ aproape neîntrerupt de munţi care se întinde practic din Alaska pe toată lungimea coastei vestice a celor două Americi. Munţii Stâncoşi Canadieni ocupă o arie vastă, în care se găsesc cinci parcuri naţionale.

Patru dintre ele – Banff, Jaspar, Yoho şi Kootenay – sunt interconectate între ele şi cu încă trei parcuri provinciale din Columbia Britanică. împreună, aceste parcuri au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1984.

Partea canadiană a Munţilor Stâncoşi este şi mai veche decât cea americană, dar şi diferită geologic. în mare parte, aceşti munţi s-au format din roci sedimentare, îngheţate profund, care au dat naştere unor munţi cu vârfuri ascuţite, separaţi prin văi largi, săpate de gheţari. Cel mai înalt munte este impresionantul Robson (3 954 m).

Coloana vertebrală a Munţilor Stâncoşi Canadieni este Continental Divide (Cumpăna Continentală a Apelor), care se întinde pe toată lungimea lanţului muntos şi separă Alberta de Columbia Britanică. Peisajul e de-a dreptul spectaculos de ambele părţi ale muntelui, însă parcurile Banff şi Jaspar sunt mai cunoscute.

Mai multe şosele merg paralel cu versanţii muntelui, de ambele părţi, iar alte patru rute îi traversează. Cel mai fascinant dintre aceste drumuri trece prin Glacier National Park, unde ai ocazia să admiri uimitoare vârfuri de gheaţă, dar şi turcoazul profund al lacurilor alpine.

În Munţii Stâncoşi poţi explora una dintre cele mai frumoase zone sălbatice imaginabile. Aici poţi face drumeţii şi escaladă sau poţi călări după pofta inimii.

Cei dornici de aventură pot încerca primăvara zborurile cu elicopterul deasupra splendidelor văi pline de flori, pe când iarna pot urca tot cu elicopterul pe pârtiile de schi. Aparatul de zbor îi lasă pe turişti la hotel sau îi transportă pe vârfurile înalte, ca să facă mai multe coborâri pe o pârtie cu zăpadă neatinsă.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Vancouver, Edmonton sau Calgary.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot timpul anului

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există multe orăşele în munţi; cel mai mare dintre ele este Banff, cu o populaţie de aproape 8 000 de locuitori.

NU RATA

Lacurile Louise, Moraine şi Emerald, muntele Robson.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie, poţi să faci un tur de două zile al munţilor, cu trenul, în care vei călători numai ziua, ca să poţi admira peisajele spectaculoase de pe o canapea comodă.