muntii-saint-francois-missouri

Munţii Saint Francois, Missouri

Munţii Saint Francois s-au format în urma unei violente activităţi vulcanice, acum peste 1,4 miliarde de ani. Aceşti munţi scunzi, rotunjiţi, se ridică deasupra platoului Ozark şi conţin roci magmatice vizibile, printre cele mai vechi din ţară. Se consideră că munţii sunt singurul loc din Vestul Mijlociu care nu s-a aflat niciodată sub apă, iar la baza munţilor se văd şi azi rămăşiţe fosile de recif.

Zona este centrul minier al statului Missouri şi tot aici se află alte minuni naturale, precum Devil’s Honeycomb, o zonă în care riolitul a format nişte structuri uimitor de regulate, în formă de fagure. Numeroase animale şi plante trăiesc în acest areal.

Johnson’s Shut-ins este un parc acvatic natural. Format în urma trecerii apelor râului Black, care şi-a făcut loc printre stâncile vulcanice negre şi roz, parcul are o mulţime de gropi inundate, cascade, vârtejuri, cataracte care atrag vara atât de mulţi turişti, încât numărul maşinilor care primesc permisiunea de a intra în parc este limitat permanent.

Un alt loc interesant de aici este Parcul Statal Elephant Rocks, o zonă cu teren granitic, de unde odinioară se extrăgea rocă pentru construirea faţadelor din oraşul St. Louis. Elephant Rocks sunt de fapt nişte bolovani roz uriaşi, care în urma eroziunii au căpătat formă oarecum asemănătoare unor elefanţi. Cel mai mare dintre aceste blocuri de piatră are sute de metri lungime şi formează o platformă de pe care poţi admira toată zona.

CE SUNT

O zonă relativ mică, cu munţi străvechi, în care vei găsi imagini emblematice ale statului Missouri.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există multe orăşele în zonă, cum ar fi Arcadia, Ironton sau Pilot Knob. Ceva mai mare este Farmington, la circa 24 km de acestea.

NU RATA

St. Louis.

TREBUIE SĂ ŞTII

O parte din celebrul traseu Osark Trail trece prin Munţii Saint Francois.