muntii-blue-ridge-virginia

Munţii Blue Ridge, Virginia

Munţii Blue Ridge formează flancul estic al Munţilor Apalaşi şi se întind din Pennsylvania până în Georgia. Sunt alcătuiţi din granit vechi de 1,2 miliarde de ani şi din scurgeri de lavă groase de 28 m, vechi de 570 de milioane de ani. Rocile sedimentare de gresie şi cuarţit s-au format mai târziu. La un moment dat, aceşti munţi au fost probabil la fel de înalţi ca Munţii Stâncoşi, dar în timp s-au erodat şi s-au rotunjit. Azi, punctul cel mai înalt abia ajunge la 1 231 m.

Blue Ridge Parkway, cunoscută sub denumirea de America’s Favourite Drive („şoseaua preferată a Americii”), înaintează în serpentine din Parcul Naţional Great Smoky Mountains, în sud, până în Parcul Naţional Shenandoah, în nord.

Peisajul este uimitor: întinderi nesfârşite de munţi împăduriţi, văi presărate cu ferme vechi, pajişti pline de flori şi o minunată diversitate de animale sălbatice. Numele de Blue Ridge („creste albastre”) provine de la ceţurile albastre care se ridică dimineaţa deasupra copacilor.

Parkway a fost un important proiect social: în 1933, în ţară existau aproape 14 milioane de şomeri, iar preşedintele Roosevelt a creat Corpul Civil pentru Conservare, unde au fost angajaţi 500 000 de tineri. Drumul Blue Ridge Parkway a fost extrem de greu de construit, fiind finalizat abia după 50 de ani.

Oameni locuiesc aici de cel puţin 10 000 de ani. Triburile de indieni irochezi şi shawnee vânau şi pescuiau la poalele munţilor, dar au fost dispersate la începutul anilor 1600, când englezii au început colonizarea Virginiei.

Prin anii 1800 a început cultivarea zonelor mai joase şi, cum pământul bun era din ce în ce mai greu de găsit, oamenii au migrat mai sus, pe munte, acolo unde condiţiile do de viaţă erau aspre, cu mai puţine aşezări.

Treptat, locuitorii şi-au dezvoltat o cultură proprie – şi, într-adevăr, unii dintre indigenii din Apalaşi care locuiesc în zone îndepărtate şi izolate vorbesc acum un dialect al englezei similar cu limba din epoca elisabetană.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Georgia, Carolina de Nord sau de Sud, Virginia, Washington DC, Maryland, Pennsylvania ori traversând Apalaşii din est

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-octombrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

În oricare parte a munţilor te-ai afla, o să ai întotdeauna un oraş sau un sat în apropiere

NU RATA

Parcul Naţional Shenandoah

TREBUIE SĂ ŞTII

 

În anii 1930, Stan şi Bran au cântat „The Trail of the Lonesome Pine” în filmul Way Out West. Refrenul începe cu versul „În Munţii Blue Ridge din Virginia”. Melodia a devenit un succes postum, în anul 1975.