muntele-whitney-california

Muntele Whitney, California

Având 4 417 m, muntele Whitney este cel mai înalt nu doar din California, ci şi din Statele Unite, exceptând Alaska. Aflat în nordul deşertului Mohave, versantul vestic face parte din Parcul Naţional Sequoia, iar cei doi versanţi ai săi, de vest şi de est, sunt absolut diferiţi unul de celălalt. În mod ironic, punctul cu cea mai joasă altitudine din Statele Unite, Badwater Basin din Death Valley (Valea Morţii), se află la mai puţin de 160 km de aici.

Acest munte este unul dintre cei mai frecventaţi de alpinişti din ţară şi oferă câte ceva pentru fiecare. Versantul estic este alcătuit din stânci granitice aproape verticale, care se prăbuşesc abrupt în valea Owens; clici poţi face căţărări pe diferite trasee, cum ar fi East Face Route sau Mountaineer’s Route, dar şi ascensiuni de mare dificultate pe stâncă netedă.

Versantul vestic este mult mai lin, iar cea mai populară rută este Mount Whitney Trail, un traseu de 35 km, cu locuri de campare amenajate de-a lungul său.

Urşii negri sunt o prezenţă obişnuită, iar drumeţii trebuie să aibă la ei recipiente speciale în care să-şi păstreze hrana (le pot închiria de la centrul pentru vizitatori). Turiştii sunt sfătuiţi să călătorească în grupuri mari pe timpul nopţii, cu lumini puternice şi cu fluiere care să alunge urşii.

În general, o drumeţie durează între 2 şi 4 zile. Vara, ziua este foarte cald, dar noaptea temperatura poate scădea sub 0°C în orice anotimp. Primăvara sunt necesari pioleţi şi crampoane, dar în iulie traseul nu mai e înzăpezit, de regulă.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Statele Unite, exceptând Alaska

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Ideală e perioada iunie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lone Pine, la 21 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

În perioada mai-octombrie toţi vizitatorii trebuie să obţină permis de vizitare, iar numărul zilnic de turişti este limitat. Fă cerere din timp -sau speră să renunţe cineva.