Muntele Logan şi Parcul Naţional Kluane

Parcul Naţional Kluane este situat în colţul sud-vestic al teritoriului Yukon şi, împreună cu parcurile Tatshenshini-Alesk, WrangeU-St. Elias şi Glacier Bay, a fost înscris în 1979 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Parcul este celebru şi pentru că aici se află muntele Logan (5 950 m), cel mai înalt din Canada şi al doilea ca înălţime din America de Nord, după McKinley. Munţi înalţi şi gheţari întinşi acoperă 80% din teritoriul parcului (circa 22 000 km2).

Muntele Logan face parte din lanţul muntos St. Elias şi, din cauza activităţii tectonice de aici, e în continuă creştere. Este considerat muntele cu cea mai mare circumferinţă de pe planetă.

Vârful masivului Logan, acoperit cu un platou de gheaţă, este cel mai înalt dintre cele douăsprezece vârfuri ale lanţului muntos.

Pe platou poţi ajunge de pe orice versant, dar ai nevoie de un permis de acces; cererea trebuie depusă cu cel puţin trei luni în avans.

Partea de sus a muntelui poate fi lovită oricând de viscole puternice, dată fiind proximitatea golfului Alaska. Muntele Logan e celebru pentru temperaturile scăzute: în 1991 s-au înregistrat -77,5°C.

Însă Parcul Naţional Kluane nu se laudă numai cu muntele Logan, ci şi cu o floră şi o faună extrem de bogate. Aici trăiesc circa 150 de specii de păsări, printre care ierunca alpină, şoimul călător şi acvila aurie.

Urşi grizzly, caribu, iepuri arctici şi cea mai mare populaţie de oi sălbatice Dall prosperă aici într-o mare diversitate de habitate, de la păduri străvechi de coastă şi de vale până la tundră alpină sau pajişti semănate cu flori multicolore.

CE SUNT

O parte din primul parc binaţional înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO: Wrangell-St. Elias şi Glacier Bay se află în Alaska.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Whitehorse. apoi cu maşina până la Hainse Junction. La muntele Logan se ajunge cu avioane montane sau elicoptere.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui iunie până în august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Haines Junction, chiar la marginea parcului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Parcul este administrat în cooperare cu triburile indigene champagne şi aishihik şi a fost mereu parte a teritoriului lor.