muntele-hoodoo

Muntele Hoodoo

Pe malul nordic al râului Iskut, în nordul îndepărtat al provinciei Columbia Britanică, se înalţă impunătorul vulcan Hoodoo, cu vârf turtit. Puţini ştiu că atât în Yukon, cât şi în Columbia Britanică există regiuni întinse cu activitate vulcanică, parte din instabilul Cerc de Foc al Pacificului.

Muntele Hoodoo se ridică în vestul centurii vulcanice Stikine şi este considerat vulcan activ, care poate erupe din nou. Vârful lui plat e acoperit cu o calotă de gheaţă cu un diametru de 3-4 km. Forma turtită arată că s-a format înainte de era glaciară, primele erupţii având loc cu vreo 100 000 de ani în urmă.

Cele mai multe depozite vulcanice găsite aici sunt scurgeri de lavă, dar există şi roci piroclastice, demonstrând că vulcanul a avut una sau mai multe perioade explozive. Cel mai recent strat de lavă pare să provină de sub calota de gheaţă.

Două văi glaciare flanchează acest vulcan: Twin Glacier, la nord-est, şi Hoodoo Glacier, la nord-vest. Numai versantul sudic, care coboară până în lunca râului Iskut, nu e acoperit de gheaţă.

La 15 km de latura sudică există importante mine de wollastonit şi de aur, care pot fi puse în pericol de o eventuală erupţie.

Dacă erupţia s-ar produce prin calota de gheaţă şi peste gheţarii de lângă ea, inundaţiile produse de râurile Iskut şi Stikine ar provoca probleme mari, inclusiv distrugerea crescătoriei de somoni care se găseşte pe acesta din urmă.

CE ESTE

Un vulcan activ.

CUM AJUNGI ACOLO

Poţi închiria un elicopter sau poţi să aranjezi cu cei care asigură transportul la mină să te ia şi pe tine.

CÂND SĂ TE DUCI

Din iulie până în septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Stewart, la 100 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muntele Hoodoo este unul dintre cei 100 de vulcani canadieni cu activitate seismică recentă. Aici nu există nici un fel de infrastructură turistică.