monument-valley

Monument Valley

Monument Valley (Valea Monument) nu e propriu-zis o vale, ci o serie de formaţiuni stâncoase spectaculoase aflate pe platoul Colorado, sculptate în milioane de ani de acţiunea apelor curgătoare. Formaţiuni din şisturi argiloase, gresie sau rocă aluvionară se ridică la 300 m deasupra deşertului, alcătuite din straturi de nuanţe roşii, maronii şi cenuşii.

Sunt cea mai reprezentativă imagine pentru Vestul Sălbatic american şi au apărut în nenumărate filme. Printre cele mai cunoscute formaţiuni de aici sunt East Mitten şi West Mitten, North Window, punctul de observare John Ford, Thumb, Totem Pole, Three Sisters şi arcul Ear of Wind.

Valea se află în sud-estul statului Utah, pe teritoriul rezervaţiei populaţiei navajo, care o consideră sacră. Cele mai spectaculoase zone se găsesc în Parcul Tribal Navajo Monument Valley. Deşi o mare parte din regiune poate fi văzută de pe Valley Drive, o şosea de 27 km lungime, cel mai bine e s-o vizitezi în cadrul unei excursii organizate, cu ghid, pe jos sau călare, mai ales că anumite locuri, precum Mystery Valley, nu pot fi vizitate decât în compania unui ghid navajo. Indienii navajo trăiesc aici de secole, dar locuinţele străvechi din stâncă şi petroglifele aparţin predecesorilor lor, anasazi.

Acest peisaj pustiu, dar plin de culoare îi impresionează pe toţi turiştii prin dimensiunea şi frumuseţea lui.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe Autostrada 163.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bluff, Utah, la 105 km.

NU RATA

Un tur cu ghid în zonele mai ascunse.

TREBUIE SĂ ŞTII

Căţăratul pe stânci este absolut interzis.