migratia-turmelor-de-caribu

Migraţia turmelor de caribu

În Canada trăiesc peste 2,4 milioane de caribu, care pot fi întâlniţi din Columbia Britanică, în vest, până în Newfoundland, în est, şi de la graniţa cu SUA, în sud, până la insula Ellesmere, la nord de Cercul Polar Arctic.

Jumătate din ei fac parte din specia Rangifer tarandus groenlandicus şi trăiesc în general în opt turme mari migratoare, circulând între tundra din nordul îndepărtat şi pădurile rare de conifere din sud. Distanţele parcurse în timpul acestor migraţii de vară şi de iarnă pot ajunge şi la 800 km, iar spectacolul oferit de ele este unul dintre cele mai fascinante.

Primăvara, aceste animale pornesc din nord către tundra deschisă, unde se pot hrăni cu ierburi şi plante suculente.

Aici sunt crescuţi şi puii, care se dezvoltă rapid mulţumită laptelui deosebit de gras al femelelor. În patru luni sunt înţărcaţi şi suficient de puternici pentru a pomi în călătoria spre sud. Cât timp puii sunt mici, caribu trăiesc în grupuri restrânse, conduse de o femelă mai în vârstă, dar în curând li se alătură şi masculii, pregătiţi de rutul de toamnă.

În cele din urmă, se adună cu toţii şi pornesc cu miile pe acelaşi traseu pe care au venit, către marginea pădurilor boreale care le asigură adăpost la venirea gerului. Iarna, caribu se hrănesc în special cu licheni şi îşi folosesc coarnele ca pe nişte lopeţi cu care curăţă zăpada în căutarea hranei.

Migraţia în sine este pândită de mari pericole, căci aceste erbivore au mulţi prădători: lupi, urşi negri şi grizzly, lincşi, coioţi şi acvile aurii. Caribu parcurg zilnic distanţe foarte mari, chiar şi 80 km, şi traversează râuri învolburate şi pline de gheaţă prin viscol şi zăpadă, încercând să se protejeze de atacuri.

CUM AJUNGI ACOLO

Există multe excursii organizate de agenţii turistice care te duc cu avioane mici la locuri de campare aflate pe traseul migraţiei.

CÂND SĂ TE DUCI

Din august până la mijlocul lui septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Yellowknife, în Teritoriile de Nord-Vest, poate fi un punct bun de pornire.

TREBUIE SĂ ŞTII

Încălzirea globală va afecta grav turmele de caribu.