meteor-crater-arizona

Meteor Crater, Arizona

Meteor Crater este o uriaşă groapă, aproape circulară în deşertul arid Arizona. Are un diametru de 1 200 m şi o adâncime de 173 m, cu o bordură de stânci şi bolovani care se înaltă la circa 45 m.

Deşi în lume există cratere de impact meteoric mai mari decât acesta, studiile întreprinse aici au demonstrat că e primul de acest fel de pe Pământ.

Se estimează că ar avea circa 50 000 de ani, iar meteoritul, format din nichel, ar fi avut 50 m diametru. A lovit solul cu o viteză de 12,8 km/s şi cam o jumătate din el s-a pulverizat odată cu pătrunderea în atmosferă, înainte de impact. Chiar şi aşa, a produs probabil o explozie incredibilă, de 150 de ori mai puternică decât a bombelor atomice lansate la Hiroshima şi Nagasald.

Daniel Moreau Barringer, inginer minier, a fost primul care a susţinut, în 1903, că acesta ar fi un crater de meteorit. înainte se credea că groapa ar fi rezultatul unei activităţi vulcanice. Compania lui Barringer a cumpărat craterul şi aşa a descoperit inginerul că acesta a apărut în urma unui impact violent.

Concluzia lui a fost întâmpinată cu neîncredere de comunitatea ştiinţifică a vremii, aşa că el s-a hotărât să-şi demonstreze teoria săpând după rămăşiţele meteoritului, fără să ştie că acesta s-a dezintegrat în momentul impactului.

A petrecut 26 de ani realizând foraje în căutarea resturilor metalice, dar fără succes; în 1929 a murit fără să fi reuşit să-şi demonstreze teoria. Abia în 1960, Eugene M. Shoemaker a descoperit două forme de siliciu care nu pot apărea decât în urma unui impact şi aşa a demonstrat teoria lui Barringer.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Winslow, la 32 km.

NU RATA

Flagstaff, Sedona.

TREBUIE SĂ ŞTII

Craterul se află şi acum în posesia familiei Barringer, care îl administrează, intrarea se plăteşte. În interiorul craterului nu se poate pătrunde.