mauna-loa-şi-kilauea-hawaii

Mauna Loa şi Kilauea, Hawaii

Insulele hawaiiene sunt unele dintre cele mai izolate din lume: se află la 2 000 de mile de cea mai apropiată zonă continentală şi s-au format în urma activităţii vulcanice submarine. Mauna Loa şi Kilauea sunt cei mai sudici vulcani din Insula Mare (Hawaii) şi formează împreună Parcul Naţional Hawaii Volcanoes.

Insula Mare este şi cea mai tânără şi mai mare din grup şi are cinci vulcani. Mauna Loa şi Kilauea sunt vulcani activi şi instabili, de circa 600 000 de ani, monitorizaţi permanent. Până nu de mult, Kilauea era considerat un horn satelit al vulcanului Mauna Loa, dar s-a descoperit că fiecare are propria cameră magmatică.

Din 1984, vulcanii au manifestat o activitate seismică serioasă. Atunci a erupt Mauna Loa şi, de atunci, vulcanul se tot umflă, iar pereţii calderei se lărgesc din cauza mişcării magmei dedesubtul conului. Kilauea erupe frecvent de zeci de ani şi trimite în lateral râuri de lavă din vârf şi din alte două zone de rift. Activitatea acestor vulcani măreşte an de an suprafaţa Insulei Mari.

Mauna Loa este cel mai mare vulcan-scut din lume format în întregime din lavă. Lung de aproape 100 km şi larg de 50 km, ocupă aproape jumătate din suprafaţa Insulei Mari. Are pante line, o lavă foarte lichidă, iar gazele pot ieşi fără explozii de zgură şi cenuşă.

Seismele deschid fisuri din care lava curge ca o „perdea de foc“, cu o singură ţâşnire, după care se prelinge pe versant în ritm lent; rareori face victime. Totuşi, cum insula se dezvoltă tot mai mult, e posibil ca proprietăţile să fie afectate. Plimbarea prin acest loc extraordinar şi imprevizibil, cu cratere fumegânde şi râuri de lavă, e o experienţă de neuitat.

CE SUNT

Doi vulcani activi de pe insula Hawaii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Honolulu, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Volcano, chiar la intrarea în parcul naţional.

NU RATA

Crater Rim Drive, Chain of Craters Road.