marile-lacuri

Marile Lacuri

Cele cinci Mari Lacuri din America de Nord – Erie, Huron, Michigan, Ontario şi Superior – se află la graniţa dintre SUA şi Canada şi au fost săpate de gheţari imenşi în timpul ultimei ere glaciare, umplându-se cu apă odată cu retragerea acestora.

Aceste lacuri interconectate alcătuiesc cel mai mare ansamblu de apă dulce de pe Terra, cu un volum de circa 22 812 km3 şi o suprafaţă totală de 151 681 km2; principala gură de vărsare în Atlantic e asigurată de fluviul St. Lawrence.

Această legătură cu oceanul este şi motivul pentru care s-a început exploatarea lacurilor în industria grea, mai ales de către Statele Unite, însă, după apariţia căilor ferate, a şoselelor şi transportului aerian, zona nu mai e azi la fel de agitată ca altădată. Departe de oraşele mari, precum Detroit, Chicago, Buffalo sau Montrăal, există golfuri liniştite şi întinse regiuni cu peisaje uimitoare care pot fi explorate.

S-a depus un efort susţinut pentru conservarea zonelor sălbatice, mai ales în diverse parcuri naţionale dimprejurul lacurilor, acolo unde poţi să te pierzi zile întregi. Printre animalele care pot fi văzute în aceste regiuni liniştite se numără şoimul călător şi vulturul pleşuv, dar dacă vrei să vezi urşi negri, elani, lupi cenuşii sau lincşi canadieni, trebuie să ajungi în zone mai sălbatice. Lacurile pot fi explorate din caiac sau canoe.

Aceste lacuri sunt atât de mari, încât în anumite locuri este imposibil să vezi malul opus; dimensiunea lor are impact inclusiv asupra climei locale. Vara, căldura este absorbită de apă, astfel încât e răcoare; toamna, căldura este eliberată încet, întârziind instalarea frigului iernii; iama, aerul uscat dinspre vest absoarbe umezeala provenită din lacuri şi o transportă spre est, unde întâlneşte o zonă mai rece şi se transformă în căderi masive de zăpadă.

Fie că vizitezi regiunea pentru faună, fie că vrei să-i admiri peisajele şi lacurile, dimensiunile şi frumuseţea acestei zone sălbatice te vor uimi.

CE SUNT

Cinci lacuri ce alcătuiesc cel mai mare ansamblu de apă dulce de pe Pământ.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Chicago, Detroit sau Toronto.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara, dar ia cu tine şi spray antiţânţari.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există o mulţime de oraşe şi orăşele pe malurile lacurilor.