marele-lac-sarat-utah

Marele Lac Sărat, Utah

Marele Lac Sărat (Great Salt Lake) are 120 km lungime, circa 56 km lăţime şi o adâncime medie de circa 9 m. Este cel mai mare lac sărat din emisfera vestică şi reprezintă ultima rămăşiţă din marele lac Bonneville, ce acoperea odinioară aproape toată partea de vest a statului Utah, dar retras după ultima eră glaciară. Terasele străvechi săpate de acţiunea valurilor pot fi văzute azi ca nişte linii întunecate, pe pantele dealurilor din jur.

Apa din râurile şi izvoarele din zonă se varsă în lac, aducând săruri dizolvate şi alte minerale; cum nu există o gură de deversare, evaporarea constantă concentrează sarea, ce rămâne aici. Marele Lac Sărat este de trei până la cinci ori mai salin decât oceanul şi în apele lui nu trăiesc peşti.

Totuşi, există mai multe specii de alge, iar creveţii care se hrănesc cu aceste alge prosperă aici. Din 1970, ouăle lor sunt vândute mai ales în America de Sud şi în Orientul îndepărtat, ca hrană pentru peşti şi crustacee din crescătorii.

Tot în scop comercial se extrag din lac săruri şi sulfat de potasiu.

Insula Antelope, un parc statal, este una dintre numeroasele insule din lac, faimoasă pentru plajele cu nisip curat şi alb şi pentru că apa caldă din jur este atât de sărată încât e imposibil să nu pluteşti. Pe insulă trăiesc numeroase animale sălbatice.

Renul, antilopa, linxul şi coiotul pot fi văzuţi adesea, dar zona e renumită mai ales pentru păsări. Pe malurile lacului sau pe insule mai mici există zone de conservare a habitatului aviar. Lacul este înconjurat de smârcuri care asigură habitatul ideal pentru milioane de păsăr migratoare de apă şi de uscat, care se hrănesc în special cu creveti şi muşte de apă sărată.

CE ESTE

Cel mai mare lac cu apă sărată din emisfera vestică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Salt Lake City, la 26 km.

NU RATA

Întinderile sărăturoase Bonneville