marele-canion

Marele Canion

Marele Canion (Grand Canyon), săpat strat cu strat în rocile sedimentare multicolore din platoul Colorado de către fluviul cu acelaşi nume şi de afluenţii săi, este una dintre cele mai spectaculoase embleme din lume. Se află în Parcul Naţional Grand Canyon din nordul Arizonei, înfiinţat în 1919. Primul occidental care a descoperit canionul a fost Garcia Lopez de Cardenas, în 1540.

Rocile cele mai recente, din vârf, au fost aduse aici de o mare continentală în urmă cu circa 260 de milioane de ani, iar o incursiune în straturile suprapuse ale canionului dezvăluie o istorie de alte milioane de ani, care poate fi citită în rocile suprapuse – calcaruri roşiatice, gresie, şisturi, sedimente, granituri şi grohotişuri care au fost albia fluviului acum mai bine de 1,7 miliarde de ani.

Copleşitoare este nu doar senzaţia că priveşti direct trecutul planetei, ci şi dimensiunea acestui canion, adânc de circa 1,5 km, cu o vedere panoramică de peste 16 km, o scală greu de imaginat. Rocile sunt colorate şi pătate cu auriu, portocaliu şi roşu, iar apele fluviului sunt roşii de la sedimentele pe care le poartă spre mare.

Malul sudic este mult mai popular întrucât e mai accesibil, dar şi pe malul nordic a fost ridicată o pasarelă. Poţi ajunge la pereţii canionului pe poteci de drumeţie sau cu catâri; din Las Vegas şi Phoenix se organizează excursii cu avionul sau cu elicopterul. Amatorii de aventură pot coborî pe fluviu cu barca sau cu pluta.

CE ESTE

Prăpastie de 322 km în suprafaţa Pământului.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe Autostrada 64 sau cu trenul de la Williams.

CÂND SĂ TE DUCI

Malul sudic este deschis tot anul, dar vara e foarte aglomerat Malul nordic este închis de la jumătatea lui octombrie la jumătatea lui mai Sectoarele mai joase ale canionului sunt extrem de fierbinţi vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Williams, la 95 km.

NU RATA

O plimbare cu catârul prin canion.

TREBUIE SĂ ŞTII

Platforma de vizitare Skywalk se întinde peste o parte a canionului până spre malul nordic al fluviului, dar aici nu poţi ajunge decât cu un microbuz special care porneşte din vestul Marelui Canion şi face parte dintr-un pachet turistic.