lantul-muntos-cascade

Lanţul muntos Cascade

Lanţul muntos Cascade (Cascade Range) se întinde pe 1 120 km din sudul Columbiei Britanice până în nordul Californiei, cu circa 160-240 km pe continent. Face parte din Cercul de Foc al Pacificului, iar sectorul numit High Cascades are câţiva vulcani mari, acoperiţi de zăpadă, printre care Rainier, înalt de 4 434 m, şi St. Helens, cel mai faimos dintre toate.

Acesta a avut o erupţie importantă în 1980, care a distrus toată partea de nord a muntelui, a nimicit pădurea şi a trimis o ploaie de cenuşă pe toată partea de nord-vest a ţării. Vulcanul produce şi acum erupţii mai mici, ultima dintre ele având loc în 2006. A devenit Monument Vulcanic Naţional după 1980, pentru a proteja zona şi a le permite oamenilor de ştiinţă să studieze procesul de regenerare.

Vulcanii de aici se ridică într-o izolare magnifică, separaţi prin platouri vaste, dar din lanţul muntos fac parte şi munţi nonvulcanici. Vârfurile ascuţite şi stâncoase depăşesc rareori 3 077 m, dar beneficiază de căderi abundente de zăpadă şi, împreună cu numeroşii gheţari din zonă, oferă frumoase oportunităţi pentru alpinism.

Versanţii vestici, cu climă mai umedă, sunt acoperiţi de păduri de plop Douglas şi de anin roşu. Versanţii estici sunt mai uscaţi, lucru vizibil în pădurile de larice şi pini Ponderosa. Există drumuri şi trasee către toate vârfurile mai căutate, precum şi cărări ce urcă până în vârful vulcanilor.

 

În Cascade Range există o mulţime de monumente naţionale, păduri şi zone sălbatice, precum şi patru parcuri naţionale.

În special regiunea Oregon este celebră ca zonă turistică, pentru muntele Hood, defileul fluviului Columbia şi Crater Lake. Câteva milioane de turişti vin aici în fiecare vară pentru drumeţii, plimbări în canoe, tabere şi alpinism, dar şi, iarna, pentru nenumărate pârtii de schi excelente.

CE ESTE

Lanţ muntos ce traversează California, Washington, Oregon şi sudul Columbiei Britanice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Munţii oferă nenumărate posibilităţi de recreere şi pot fi vizitaţi în orice moment al anului.

NU RATA

Monumentul Naţional Lava Beds, în California, cascada Snoqualmie, în Washington.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există centre fascinante pentru vizitatori la Mount St. Helens, unde poţi să vezi cu ochii tăi muntele devastat şi începutul regenerării Iui.