lacurile-finger

Lacurile Finger

La nord-est de oraşul New York, înspre Munţii Catskill, se află o regiune cunoscută sub numele de Lacurile Finger (Finger Lakes). Aceasta a fost odinioară inima teritoriilor irocheze, iar legenda spune că Marele Spirit i-a răsplătit pe aceştia pentru curajul demonstrat într-o bătălie aducând pe pământ o parte din paradis; lacurile de aici s-au format în amprenta mâinii Marelui Spirit.

Geologic vorbind, lacurile au fost albii de izvoare preglaciare. Depozitele lăsate în urmă după retragerea gheţarilor au blocat aceste văi şi aşa s-au format lacurile, orientate toate de la nord la sud, paralele.

La un capăt sau altul al lacurilor vei întâlni oraşe cu importanţă istorică, precum Auburn sau Ithaca. Capetele sudice ale lacurile sunt deosebit de atractive, fiindcă au dealuri abrupte terasate şi multe cascade frumoase.

Lacul Honeoye, cel mai puţin adânc dintre ele, este preferat pentru activităţi acvatice. Cele mai lungi şi mai mari dintre ele, Cayuga şi Seneca, sunt extrem de adânci, cel din urmă având chiar 188 m. Pe măsură ce populaţia a crescut şi casele s-au înmulţit, calitatea apei a devenit o prioritate şi se fac mari eforturi pentru controlarea poluării.

Este o regiune fertilă şi frumoasă, cu teren agricol unduios şi podgorii străbătute de unsprezece lacuri care se scurg la nord de lacul Ontario. Familii quaker, amish şi mennonite s-au stabilit aici în secolele al XlX-lea şi XX şi vei întâlni la tot pasul ferme de vite de lapte şi culturi de grâu, orz şi ovăz sau soia. Regiunea e cunoscută mai ales pentru podgorii, prima dintre ele fiind înfiinţată în anii 1860. Azi, numărul acestora se apropie de 100, iar vinurile albe care se produc aici sunt renumite în toată ţara.

CE SUNT

O regiune încântătoare, cu oraşe din secolul al XlX-lea, un peisaj bucolic şi unsprezece lacuri splendide.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar dacă vrei să profiţi pe deplin de lacuri, cel mai bine e între mai şi octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există oraşe şi sate în jurul tuturor lacurilor.

NU RATA

Muzeul Sticlei din Corning, Casa Memorială Harriet Tubman din Auburn, Universitatea Cornell în Ithaca.