insulele-din-marea-cortez

Insulele din Marea Cortez

Din nord, de la delta fluviului Colorado şi până în vârful peninsulei Baja California, apele de smarald ale Mării Cortez sunt presărate cu un şir de 240 de insule mici şi mari.

Frumuseţea naturală le este sporită de extraordinara diversitate a terenului, habitatului şi chiar a microclimatului, care variază de la zone temperate umede şi deşerturi muntoase până la luxurianţa tropicală.

Fiecare a evoluat într-o simbioză singulară cu ecosistemul marin înconjurător -o relaţie atât de rodnică, încât Jacques Cousteau a numit Marea Cortez „acvariul lumii“.

Isla de Tiburon, situată la vest de Hermosillo, de pe continent, este cea mai mare. E un paradis pentru iubitorii de păsări, pescari, scufundători şi plimbăreţi; un exemplu perfect de vegetaţie înaltă de tip chaparral, de deşert montan, cu plante şi animale pe cât de rare, pe atât de frumoase; pentru iubitorii de cochilii, plajele de aici sunt un corn al abundenţei.

În insulă au trăit odinioară indienii seri, aşa că, dacă tot îţi iei permis de vizitare din Kino, orăşel mexican tradiţional de pe continent, fă un ocol de 27 km în nord, spre Punta Chueca, sat de pescari în care trăiesc şi azi, într-o capsulă a timpului, 1 000 de indieni seri. Ţine minte: indienilor seri nu le place să fie fotografiaţi.

Isla Espiritu Santo, în largul apelor oraşului La Paz, în sudul peninsulei, este o bijuterie subtropicală, reprezentativă pentru multe insule. Se află pe traseul de migrare a milioane de păsări şi a miilor de balene care vin în Baja California pentru a-şi naşte puii în apele calde şi puţin adânci de aici.

Este cel mai bun loc din lume din care poţi să vezi de la foarte mică distanţă balene sau cele 39% din totalul mamiferelor marine de aici şi o treime din cetaceele lumii.

Inevitabil, insulele constituie un magnet pentru turiştii dornici de distracţii subtropicale, însă acum sunt protejate prin înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Minunăţiile ecosistemului lor vor continua să existe multă vreme.

CE SUNT

Lanţ de insule-rezervaţii, protejând variate habitate virgine.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până în La Paz sau San Carlos, apoi cu barca.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kino.

NU RATA

Balena albastră şi balena cu înotătoare din Canal de las Bellenas (Canalul Balenelor), în largul Isla Angel de Guardia.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fiecare insulă îşi are propriile reguli – verifică înainte. Pentru permisul de vizitare se plăteşte o taxă mică.