great-bear-lake

Great Bear Lake

Teritoriile de Nord-Vest canadiene acoperă aproape o treime din ţară, o suprafaţă de aproximativ 3 000 000 km2, jumătate din aceasta fiind situată la nord de Cercul Polar Arctic. Great Bear Lake (Marele Lac al Ursului), cel mai mare din ţară, traversează Cercul Polar Arctic, pe marginea Scutului Canadian.

Tranzitată de comercianţii de la North West Company pe la 1800, zona şi-a dezvoltat în cele din urmă un centru comercial, iar în 1825 un explorator britanic a început să construiască un oraş pe malul sud-vestic, numit acum Deline, încă locuit. în anii 1930, pe malul de est al lacului s-a descoperit radiu, aşa că s-au deschis nenumărate mine, acum epuizate.

Great Bear Lake are o gură de vărsare în vest, acolo unde râul Great Bear se varsă în cel mai lung fluviu din Canada, Mackenzie, care îşi duce apele în Marea Beaufort. Lacul are o lungime de circa 320 km şi o lăţime 40-177 km. Linia malului este de 2 719 km. Format în văi preglaciare modelate ulterior de gheaţă în Pleistocen, schimbate mereu după topirea gheţii, lacul are cinci „braţe“ şi numeroase insuliţe.

Îngheţat opt luni pe an, Great Bear Lake rămâne extraordinar de limpede până la o adâncime de 31 m. Este, desigur, un lac cu apă dulce, iar apele precum cristalul îi sunt pline de peşte. Probabil că este cel mai mare lac din lume unde poţi pescui păstrăv şi lipan, dar, pentru conservarea acestor bogăţii naturale, există restricţii chiar şi pentru pescarii cu undiţa. Pe malurile lacului trăiesc o mulţime de animale sălbatice, precum elanul, jderul de pin, dar şi urşi grizzly, care au dat numele lacului.

CE ESTE

Cel mai mare lac din Canada şi al optulea din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion de agrement din Norman Wells. O pistă de aterizare deserveşte toate taberele de pe malul lacului. Se poate ajunge şi cu canoea, din Tulită.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, iulie şi august

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tulita, la 128 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Temperatura pe lac poate ajunge iarna la -57°C.