golful-fundy

Golful Fundy

Golful din sud-estul Canadei este celebru pentru mişcarea mareică deosebită. Mareele de primăvară, care au loc la vreo două zile după luna plină, pot ajunge la 16 m în bazinul Minas, când 00 de miliarde de tone de apă urcă spre capătul golfului şi în amonte pe râuri, provocând fenomene precum valul mareie de la Trnro, în Nova Scoţia, sau căderile de apă Reversing Falls, de pe râul St. John, în New Brunswick.

Apele au o viteză atât de mare, încât mareea parcurge 280 km în şase ore, iar curenţii se rotesc în jurul insulelor şi al munţilor subacvatici provocând zone cu turbioane mari, trombe şi vârtejuri.

În anumite condiţii apare şi fenomenul numit Old Sow („scroafa bătrână”), vârtej amplu de ape agitate, cu un diametru de până la 76 m, denumirea e inspirată de zgomotele produse de apele vijelioase.

Eroziunea provocată de această masă de apă care intră şi se retrage din golf de mii de ani a format un peisaj spectaculos cu faleze, stânci marine, precum Flower Pot Rocks, sau grote inundate, dând la iveală fosile conservate aici sute de milioane de ani

Regiunea este vitală pentru viaţa sălbatică: pe uscat, mlaştinile şi nămolurile asigură habitatul potrivit pentru înmulţirea şi hrana păsărilor de apă, iar în sezonul de împerechere vin aici papagali de mare şi rândunele de mare.

Apele golfului, pline de nutrimente, susţin miliarde de krilli şi varietăţi de plancton, care formează baza unui complex lanţ trofic alcătuit din crustacee, păsări de mare şi peşti (inclusiv rechin peregrin şi rechin mako), foci, marsuini, delfini cu bună albă de Atlantic, delfini cu bot gros, vărgaţi şi cu cocoaşă.

Dar celebritatea golfului Fundy se leagă de marile cetacee de aici. Printre cei mai frecvenţi vizitatori se numără balena cu înotătoare, balena minke şi balena nordică şi, ceva mai rar, balena cu cocoaşă, balena albastră şi orca. Totuşi, caracterul cu adevărat special al golfului este dat de apariţia extrem de rarei balene nordice, care vine aici în timpul verii.

CE ESTE

Golf în sud-estul Canadei, cu maree spectaculoasă, peisaje şi animale sălbatice minunate

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Halifax ori Saint John, apoi cu maşina sau cu trenul.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara

NU RATA

O plimbare cu barca pe valuri mareice.