falia-san-andreas-câmpia-carrizo-california

Falia San Andreas, câmpia Carrizo, California

Legendara falie San Andreas are o adâncime de cel puţin 16 km şi se întinde pe 1 280 km, în vestul şi sudul Californiei. A fost provocată de mişcarea şi ciocnirea plăcilor tectonice pacifică şi nord-americană şi alcătuieşte chiar graniţa dintre acestea. De-a lungul ei se produc cutremure.

Plăcile se mişcă foarte încet una peste cealaltă, dar nu continuu. Pot trece ani de zile în care ele doar se împing uşor una în alta, dar când se acumulează presiune, aceasta iese prin falie şi plăcile alunecă mai mulţi metri. Undele de şoc produse de această mişcare sunt fenomenele pe care le numim cutremure.

Falia San Andreas se vede bine ca o linie adâncă, mai ales din avion, dar şi de jos poate fi văzută pe câmpia Carrizo. Pe această întindere de pământ lungă şi aridă, lipsită de copaci, se fac cercetări geologice încă din anul 1908, la doi ani după devastatorul cutremur din San Francisco.

Studiile au arătat că, în ultimii 1 500 de ani, aici se produc cutremure majore cam la 150 de ani, fapt care arată că zona are un mare grad de risc – ultimul mare seism produs în sectorul central al fisurii s-a înregistrat în 1857.

Deşi este imposibil să previi cutremurele, totuşi se pot lua măsuri de diminuare a efectelor acestora prin construirea de clădiri care să reziste şocului. Construcţii inteligente şi un sistem bun de avertizare pot diminua amploarea dezastrului atunci când, inevitabil, seismul se va produce.

Aici, pe câmpia Carrizo, se vede cum râurile cotesc brusc spre nord imediat după ce traversează linia fisurii. Tot aici se întâlnesc mici iazuri fără drenare, în care trăiesc ereveţi de apă sărată, în mijlocul şesului se află lacul Soda, care se formează în fiecare iarnă şl care asigură habitat pentru păsări migratoare. Neavând gură de deversare, în timpul verii se evaporă, iar sărurile rămase sunt aruncate în sus în coloane albe.

CE ESTE

Una dintre cele mai lungi falii din lume, cea mai activă din punct de vedere seismic

CUM AJUNGI ACOLO

Există sute de oraşe, orăşele şi sate în apropierea faliei San Andreas, Palmdale, de exemplu, e situat chiar pe falie

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând

NU RATA

San Francisco.

TREBUIE SĂ ŞTII

Caracterul aproape legendar al faliei a fost reflectat de numeroase filme, cântece şi jocuri video.