desertul-pictat

Deşertul Pictat

Deşertul Pictat (The Painted Desert) este o zonă aridă, dar multicoloră, ce se întinde în arc de la sud-est de Marele Canion până la Parcul Naţional Pădurea Pietrificată (Petrified Forest). Are circa 256 km lungime, iar lăţimea variază între 16 şi 64 km. Aceste dealuri fac parte din Formaţiunea Chinle şi s-au ridicat din straturi sedimentare de aluviuni şi gresie depozitate aici pe vremea când acest spaţiu era o câmpie inundată.

Platoul înalt este o regiune aspră, cu foarte puţină vegetaţie, şi a fost – şi continuă să fie – intens erodat de vânt şi de apă: formaţiunile turtite şi ridicăturile pe care le vedem azi vor ajunge până la urmă nişte dealuri domoale. Prin aceste formaţiuni au fost săpate ravene adânci, iar vârful le-a fost netezit şi rotunjit după ce solul a fost spălat de pe ele; aceeaşi eroziune a dus la dezvelirea straturilor colorate de depuneri care au dat numele regiunii.

Culoarea diferită se datorează conţinutului divers de minerale din sedimente şi dispunerii lor. Când procesul a fost lent, oxizii de aluminiu şi fier au devenit foarte concentraţi, colorând solul în portocaliu, roşu şi roz. Când procesul a fost rapid lipsa oxigenului a creat nuanţe de albastru, mov şi cenuşiu. Văzute la apus, culorile chiar strălucesc.

O mare parte din Deşertul Pictat aparţine indigenilor navajo; cercetările arheologice au arătat că aici au trăit oameni de 2 000 de ani, deşi în 1540, când a fost descoperit de spanioli, ţinutul nu era locuit. Azi, indienii navajo care trăiesc în oraşele Cameron şi Tuba City se trezesc adesea cu toate lucrurile din jur acoperite de praf roşu din deşert ; ei folosesc pământul roşu al deşertului pentru olărit.

CE ESTE

Zonă aridă, foarte colorată, aflată în Parcul Naţional Pădurea Pietrificată.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, în afară de ziua de Crăciun.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Holbrook, la 64 km

NU RATA

Emblematicul motel Painted Desert

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte. Parcul e închis noaptea.