desertul-mohave

Deşertul Mohave

Regiunea în care se află deşertul Mohave este una dintre cele mai populare atracţii turistice ale ţării. Aici se află patru parcuri naţionale: Death Valley (Valea Morţii), Grand Canyon, Joshua Tree şi Zion, toate la fel de frumoase.

Tot aici există şi oaze, dune de nisip bune pentru off-road, dar şi ispita câştigului peste noapte oferit de Las Vegas. Multe alte oraşe şi orăşele sunt răsfirate în deşert şi mai multe autostrăzi străbat regiunea. Există şi oraşe-fantomă de vizitat, cel mai cunoscut fiind Calico, dar şi o veche mină de argint.

Deşertul Mohave este cel mai mic şi mai arid dintre toate deşerturile din America de Nord; are o suprafaţă de circa 35 000 km2 şi cuprinde o mare parte din sudul Californiei şi părţi din Arizona, Nevada şi Utah. Prins ca într-un sandvici între deşerturile Great Basin, la nord, şi Sonora, la sud, Mohave are o altitudine medie cuprinsă între 909 m şi 1 818 m. Tot aici se află şi locul cu altitudinea cea mai joasă din ţară – Death Valley.

Din cauza munţilor care îl înconjoară, deşertul este ocolit de ploi, primind în medie sub 15 cm de apă anual. Totuşi, există aici o mare diversitate de habitate, cu diverse plante şi animale, inclusiv 200 de plante endemice. Peste 2 500 de specii reuşesc să supravieţuiască aici, iar peste 100 dintre ele sunt considerate ameninţate.

Cea mai cunoscută plantă, simbolică într-adevăr pentru imaginea acestui deşert, este copacul lui Joshua, o specie de yucca. Numit aşa de mormoni, care au văzut în ramurile lui noduroase braţele lui Iosif arătând înspre Pământul Făgăduinţei, copacul lui Joshua creşte doar la altitudini mari şi numai în această zonă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal e primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Regiunea e plină de oraşe şi orăşele. Cel mai apropiat de Parcul Naţional Joshua Tree este Twentynine Palms, la trei ore de mers cu maşina din Los Angeles.

NU RATA

Cele patru parcuri naţionale, Las Vegas.