valea-mortii-death-valley

Death Valley (Valea Morţii)

Situată în sud-estul Californiei, Death Valley (Valea Morţii) este o regiune a extremelor. Deşi numele sugerează un loc pustiu şi dezolant, aici cresc peste 1 000 de specii de plante şi multe animale care s-au adaptat cu succes la acest mediu aspru. Adâncită între doi munţi, o mare parte din vale se află sub nivelul mării în zona cunoscută ca Badwater Basin, locul din America de Nord aflat la cea mai joasă altitudine.

Locul s-a format cu milioane de ani în urmă şi a fost acoperit odinioară de o mare caldă şi puţin adâncă. Cele mai vechi roci de aici au circa 1,7 miliarde de ani, iar munţii ce încadrează valea vorbesc despre o istorie geologică incredibil de complexă. Este cel mai fierbinte şi mai uscat loc din ţară, dar vârful munţilor este acoperit de zăpadă şi versanţii sunt împăduriţi; tot aici există dune de nisip, deşerturi pietroase şi canioane săpate de ape.

Ploaia cade foarte rar, dar când plouă, deşertul înfloreşte brusc cu milioane de flori sălbatice. Unele specii au rădăcini care se întind în toate direcţiile, chiar la suprafaţă. Altele au rădăcini foarte adânci şi tulpini şi frunze care păstrează toată apa pe care o primesc, fără să piardă aproape nimic prin evaporare. Noaptea, temperatura scade dramatic, iama ajungând sub pragul îngheţului. Dar vara temperaturile diurne obişnuite sunt în jur de 50°C.

Multe animale de aici sunt mamifere mici, nocturne. Specii mai mari, precum puma, coiotul şi muflonul de deşert, trăiesc la altitudini mai mari şi mai reci, unde au la dispoziţie mai multă apă şi vegetaţie, în vale există şi şerpi cu clopoţei, scorpioni şi păienjeni văduva neagră. Este un loc aspru şi neprimitor, dar de o frumuseţe deosebită; există câteva puncte de observare, precum Zabriskie Point sau Dante’s View, unde poţi admira răsăritul sau apusul soarelui.

CE ESTE

Cel mai fierbinte şi mai uscat parc naţional din SUA, aflat la cea mai joasă altitudine.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina personală – nu există transport public.

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada ideală este noiembrie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pahrump, la 102 km.

NU RATA

Artist’s Palette, Marble Canyon, Scotty’s Castle.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în SUA a fost de 56,7°C, pe 10 iulie 1913, în Death Valley.