culorile-toamnei-in-new-englan

Culorile toamnei în New England

În fiecare toamnă, o zonă întinsă de coastă din nord-estul Statelor Unite – din Maryland până în Vermont – capătă intense nuanţe de roşu, auriu, roşcat, violet, galben, portocaliu, ruginiu şi vişiniu, pe măsură ce zilele devin mai scurte şi temperaturile încep să scadă. Este un peisaj superb în oricare anotimp, însă schimbarea culorilor toamna face deosebit acest moment al anului.

Schimbarea culorii frunzelor face parte din procesul de pregătire pentru iarnă al copacilor. Cât timp sunt în stare de hibernare, arborii nu au nevoie de frunze, aşa că încetează producţia de clorofilă, substanţă care, în prezenţa luminii, a apei şi a diferitelor substanţe chimice, realizează fotosinteza care aduce energie copacilor şi le colorează frunzele în verde.

Toamna, verdele clorofilei se estompează treptat, făcând vizibile culorile altor substanţe chimice. Această explicaţie prozaică a procesului nu poate să redea şi efectul magic pe care îl creează.

Fiecare specie de arbori are o compoziţie diferită de substanţe în frunze, aşa că va căpăta nuanţe diferite toamna, iar pădurile în care cresc specii diferite de arbori vor deveni un spectacol fascinant de culori: hicori de bronz stau lângă arţari roşii, cornul violaceu se învecinează cu mesteacănul galben-auriu, iar măcrişul vişinia face un contrast izbitor cu rozaliul strălucitor al stejarului.

Cea mai sigură perioadă în care poţi să te bucuri de acest spectacol este începutul lunii octombrie, dar momentul în caro se produc aceste schimbări depinde de vreme, aşa că fii pregătit în orice clipă. Există un serviciu telefonic de la care se poate alb» care sunt locurile cele mai bune de vizitat în momentul respective.

CE ESTE

Unul dintre spectacolele cele mai pline de culoare oferite de natură.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din orice oraş de pe coasta de est a Statelor Unite

CÂND SĂ TE DUCI

Cel mai sigur e la începutul lumi octombrie.