craterul-diamond-head-oahu

Craterul Diamond Head, Oahu

Când te duci la Waikiki, pe insula hawaiiană Oahu, primul lucru pe care o să-l vezi va fi Diamond Head, emblema insulei şi poate cel mai cunoscut crater vulcanic din lume. Cu înălţimea de 230 m şi diametrul de 1 060 m, Diamond Head domină oraşul. Din vârful său poţi savura o spectaculoasă panoramă de 360 de grade.

Format cu peste 200 000 de ani în urmă, se crede că s-a stins acum 150 000 de ani. Vechii hawaiieni l-au numit Laeahi, „sprânceană de ton”, după forma buzei craterului profilat pe cer. Când a fost zărit de departe de către britanici, prin 1880, cristale de calcit din roca vulcanică sclipeau şi scânteiau în lumina soarelui. Gândindu-se că sunt diamante şi imaginându-şi că s-ar putea îmbogăţi aici, marinarii i-au dat numele pe care îl poartă şi azi.

Craterul Diamond Head a fost utilizat de armată încă de la finalul secolului trecut. În timpul celor două războaie mondiale, a fost intens fortificat, iar în interior s-a construit un post de comandă pe patru niveluri.

O cărare în zigzag, considerată „uşoară spre medie”, urcă pe versantul craterului până ajunge la o serie de trepte abrupte şi tuneluri care te poartă până în vârful craterului, de unde poţi admira peisajul uimitor al insulei. Când ieşi la lumină, vezi că pământul din jur încă străluceşte şi nu vei putea decât să-i compătimeşti pe marinarii dezamăgiţi.

CE ESTE

Crater de vulcan stins, a cărui siluetă este simbolul insulelor hawaiiene.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu autobuzul sau maşina din waikiki.

CÂND SĂ TE DUCI

În orice moment al anului.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Waikiki se află chiar la poalele vulcanului.

NU RATA

Honolulu, Hanauma Bay, Pearl Harbor