crater-lake-oregon

Crater Lake, Oregon

Cu circa 7 700 de ani în urmă, un mare vulcan din lanţul muntos numit azi Cascade Range a produs o erupţie colosală, spectaculoasă, de 42 de ori mai puternică decât erupţia Mount St. Helens din 1980.

Partea superioară a vulcanului, înaltă de 1 538 m, s-a prăbuşit, formând o calderă, sigilată ulterior de curgerile de lavă şi cunoscută acum sub numele de Crater Lake (Lacul Crater).

Numit Mazama de indigenii americani klamath, acest monument geologic constituie o parte importantă din istoria lor orală. Legendele povestesc despre o bătălie dintre căpeteniile Lumii de Dedesubt şi Lumii de Deasupra, care a dus la distrugerea muntelui Mazama. Indigenii klamath consideră că lacul şi împrejurimile lui sunt sacre şi de aceea au rămas ascunse în faţa exploratorilor albi până în 1853.

În 1902, Theodore Roosevelt a desemnat regiunea din jurul lacului parc naţional, în mare parte datorită eforturilor depuse de William Steel, care şi-a dedicat aproape toată viaţa conservării sale.

Tot lui Steel i se datorează şi realizarea superbului drum de 53 km, Rim Drive, care vara le oferă vizitatorilor panorame spectaculoase din multe puncte de observare din jurul lacului. O mică insulă vulcanică, Wizard, se ridică în mijlocul apelor. Şi ea are un crater în vârf, care iarna se umple de zăpadă, iar vara rămâne uscat.

Lacul este situat sus, la peste 1 846 m, şi este cel mai adânc din Statele Unite. Este şi cel mai adânc dintre lacurile lumii care se află deasupra nivelului mării. Este remarcabil că nu are nici izvoare de alimentare, nici guri de deversare, iar apa extraordinar de pură provine doar din ploaie şi zăpadă topită. Lacul are un diametru de 8 km şi este înconjurat de pereţi înalţi de stâncă. Este renumit pentru extraordinara culoare albastră a apei, care creează o imagine cu adevărat magnifică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina

CÂND SĂ TE DUCI

Parcul naţional e deschis tot timpul anului Cel mai frumos este din mai până în noiembrie, pentru că în timpul iernii se închid facilităţile, dar turiştii pot face schi-fond şi drumeţii cu rachete de zăpadă şi pot vedea lacul, în funcţie şi de vreme.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ashland, la 128 km

NU RATA

Festivalul Shakespeare din Ashland.

TREBUIE SĂ ŞTII

În lunile de vară intrarea se plăteşte.