crabi-potcoavă-golful-delaware

Crabi-potcoavă, golful Delaware

La gura de vărsare a fluviului Delaware, care are în nord-est statul New Jersey şi în vest şi sud statul Delaware, se află golful Delaware. Este cea mai mare zonă din lume unde îşi depune ouăle crabul-potcoavă (Limulus polyphemus), creatură primitivă înrudită mai degrabă cu păianjenul şi scorpionul decât cu crabii. Se pare că a apărut cu 500 de milioane de ani în urmă, iar în ultimele 350 de milioane de ani nu a evoluat aproape deloc.

Crabul-potcoavă are o înfăţişare stranie, creşte până la 50 cm lungime şi este acoperit cu o carapace dură şi curbată. Coada, care pare de temut, nu-i nici pe departe o armă, ci este folosită drept cârmă sau pentru întoarcere când, din întâmplare, crabul ajunge cu burta în sus. Aceste animale au douăsprezece picioare, majoritatea cu cleşti, şi branhii care le permit să respire sub apă, dar şi pe uscat, pentru perioade scurte.

Crabii-potcoavă sunt deosebit de valoroşi pentru cercetarea medicală: studierii ochilor mari, compuşi, ai lor îi datorăm majoritatea informaţiilor despre funcţionarea şi bolile ochiului uman. De asemenea, au un sistem imunitar extraordinar, ce izolează bacteriile într-un strat alcătuit dintr-o substanţă de consistenţa unui gel.

Sângele le-a fost analizat pentru testarea unor medicamente administrate intravenos şi pentru descoperirea unor remedii care pot trata afecţiuni imune la antibiotice. Toate medicamentele intravenoase folosite azi în spitale au fost testate pe crabul-potcoavă, fără ca acesta să sufere.

Ouăle lor sunt esenţiale pentru păsările migratoare marine, mai ales pentru Calidris canustus rufa, care pleacă primăvara din Brazilia spre Arctica. Până ajunge la golful Delaware, pierde jumătate din greutate, iar studii recente au arătat că numărul lor s-a înjumătăţit.

Acest declin a fost cauzat de o scădere a populaţiei crabilor, pe care pescarii îi folosesc ca momeală, însă acum se fac eforturi considerabile pentru salvarea acestei creaturi miraculoase.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Dover, capitala statului Delaware, la 13 km.

NU RATA

New Castle, Lewes, plajele din Delaware